Samson Dağları’nın kuzeyinde yer alan, Söke’ye bağlı Ağaçlı Mahallesi yakınlarında ormana yakın bir alanda arazileri bulunan Mehmet Ünsal Bakar ve Levent Tuncer, bir çift kara leyleğin ormanlık alanda kayaların üzerinde yuvaları olduğunu tespit etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Afrika’dan üremek için ülkemize gelen ciconia ciconia türü beyaz leylekleri bilmeyen yoktur. Ancak ciconia nigra adı verilen kara leylekler pek bilinmez ve görülmesi zordur. Çünkü beyaz leyleklerin aksine insan yerleşimlerinden uzakta, ormanlık ya da ulaşılması güç kayalıklara yuvalarını yaparlar. Latmos’ta bir yuva ve Samson Dağları’nın güneyinde 7 yuva ve bugün görülen yuvayla birlikte 9 yuva tespit edilmiş durumdadır” dedi. “SAÇMALARLA VURULMUŞ” Sürücü, açıklamasının devamında, “Söke Ovası’nda daha fazla sayıda kara leylek görülse de, bugüne kadar tespit edilebilen yuvalar bunlardır. Ancak leyleklerden birinin bugün yerde yattığını ve kalkamadığını görüp telefonla bize bilgi verdiler. Leyleği teslim alıp yaptığımız incelemelerde her iki bacağının tamamen kırıldığını ve sadece derilerin tuttuğunu gördük. Kara leylek saçmalarla vurulmuş. Bu bölgede yaşayan kara leylekler kış aylarında da burada yaşamaktadır. Samson Dağları’nın zengin biyolojik çeşitliliğinin önemli türlerinden biridir. Bu bölgeden atmacalara, şahinlere de tüfekle ateş edildiğiyle ilgili sık sık ihbarlar almaktayız. Bu kuşların doğal denge içindeki görevleri ve önemi, ateş eden kişilerden çok daha değerlidir” ifadelerini kullandı.

“HER CANLININ YAŞAMA HAKKI VAR”

Yaralı kara leyleğin gönüllü veteriner Nevzat Yıldızlı’nın kliniğine götürürken öldüğünü söyleyen Sürücü, "Doğada her canlıyla birlikte barışık bir şekilde yaşamasını öğrenmemiz için herkese görev düşüyor. Hayatta her canlının yaşama hakkı vardır. Bu hakkı ortadan kaldırmak kimsenin haddi olmamalı ve sorumlular da bedelini mutlaka ödemelidir. Bu konuyla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’ne bilgi verip, sorumlular hakkında işlem yapılmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

“KARA LEYLEKLER KORUNMALI”

Leylekler konusunda önemli çalışmaları bulunan EKODOSD Bilim Danışmanı Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş da, şunları kaydetti: “Kara leylek ciconia nigra ülkemizdeki nadir türlerden biri olup yaygın olarak insan yerleşim alanları ile iç içe yaşayan beyaz leylekten farklı olarak insan yerleşim alanlarından uzakta, doğası büyük ölçüde korunmuş kayalık ya da yaşlı ormanlık alanlarda yaşarlar. Ülkemizdeki sayıları oldukça azdır. Bu nedenle kara leylekler ülkemizdeki nadir ve tehlike altındaki kuş türlerinden birisidir. Samson Dağları’nda yuva yapan kara leylekler, bu coğrafyanın ne kadar önemli olduğunu gösteren sayısız unsurlarından biridir. Kara leylekler kuzeni olan beyaz leylekler gibi yaz göçmeni bir kuş olsa da ülkemizin kıyı Ege ve kısmen Akdeniz bölgelerinde kışlayan bir türdür. Hem yaşam alanları, hem kara leylekler korunmalıdır.”