Hasat döneminde kuru incir için yaklaşık 2 ay yoğun mesai yapılıyor. Gün doğmadan bahçelerin yolunu tutan işçiler, güneşi, incir ağaçlarının altında karşılıyor. Hava sıcaklığının gün içinde 40 dereceyi bulduğu kentte erkekler, dalında kuruyan inciri sırıklarla çırparak yere düşürüyor. Kadınlar ise tek tek sepetlere doldurdukları incirleri, istenilen tada ulaşması için "kerevet" adı verilen sergilere seriyor. Yaklaşık 4 gün güneşte bekletilen incir toplandıktan sonra işlenmesi için tesislere gönderiliyor. Burada yine kadınlar tarafından boyutlarına göre ayıklanan ürünler, hem iç piyasaya sunuluyor hem de pek çok ülkeye gönderiliyor. Bu sezon hava şartları uygun seyretmediğinden rekolte düştü ancak fiyatların yüksek olması üreticiyi memnun etti. Germencik Ziraat Odası Başkanı Şahabettin Çapakçıoğlu, incirin olgunlaşmaya başladığı dönemde havanın aşırı sıcak olduğunu fakat son 1 haftadır esen poyrazla ürünün kendisini toparladığını söyledi. Çapakçıoğlu, "Rekoltenin düşük olması çiftçinin haliyle moralini bozdu ama fiyatların 22-25 lira gitmesi çiftçimizin yüzünü güldürdü. En yakın zamanda Tariş'in de fiyatları açıklamasını bekliyoruz." dedi.
Dünyaca ünlü Aydın incirinde hasat heyecanı
Kuru incirde dünyanın en büyük üretim ve ihracat bölgesi olan Aydın'da, yeni sezon heyecanı yaşanıyor. Bölgenin önemli geçim kaynaklarından incirin il genelinde 37 bin hektar alanda üretimi yapılıyor. Kentte yaklaşık 190 bin ton incir üretiliyor. Meyvenin bir kısmı taze olarak tüketilirken 65 bin tonu kurutuluyor. Kurutulan incirin, 40 bin tonu Amerika'ya, Avrupa ve Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere 80 ülkeye gönderiliyor.
Trend Haberler
Didim'de o süreç başladı! İncelemeler ve keşif yapılacak
Kuşadası'nda yasaklara uymayanlara ceza var
Konserde evlenme teklifi Kuşadası’na damga vurdu
Aydın'da 48 kişi zehirlenmişti, artık yasak geldi!
İncir ağacının altında uyumak, bakın nelere yol açıyormuş
Nazilli'de sağanak yağış etkili oldu, ağaçlar devrildi