Bakanlık toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya TUREB Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra ATRO Başkanı Ozan Sayın da katıldı Ziyarette ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş ve Genel Müdür Yardımcısı Vildan Satık da hazır bulundu.

FON OLUŞTURULMASI TALEBİ İLETİLDİ


ATRO Başkanı Ozan Sayın yaptığı açıklamada, toplantının olumlu bir havada gerçekleştiğini söyleyerek, "Yaklaşık bir saat süren toplantıda pandemi dolayısıyla turist rehberlerinin ve meslek kuruluşlarının yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nca doğal afetler, terör ve pandemi gibi turizmi olumsuz etkileyen durumlarda rehberlere ve turist rehberlerinin iş kazası veya vefatı durumunda ailesine yardım yapılabilmesini sağlamak amacıyla TUREB bünyesinde fon oluşturabilmek için mevzuat düzenlemesi gerekliliğini arz ettik" dedi.

"REHBERLER HER ALANDA, HER KURUMDA OLMALI"


2021 yılında TUREB ve odalara maddi yardım sunulması konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Sayın, "Covid-19 pandemi etkisinin 2021 yılında da devam edeceğini öngördüğümüz için TUREB ve rehber meslek odalarının mali açıdan zor duruma düşeceğini netice olarak da devletimizin maddi olarak destek vermesinin meslek kuruluşlarının sürekliliğini sağlamak açısından önemine değindik. Belediyelerin ve kurumların şehiriçinde yer alan tarihi ve kültürel ve turistik değerlerin turist rehberi eşliğinde yerli halka tanıtımının önemli oranda her kesim için fayda sağlayacağını ifade ederek destek arz ettik" ifadelerini kullandı.

"REHBERLERE VERİLEN KREDİLERDE ÖTELENME TALEBİNDE BULUNDUK"


Sayın, şunları kaydetti: "Önlisans eğitiminden vazgeçilmesi lisans eğitimi verilen bir branşta önlisans eğitimi alarak mezun olanların aynı haklara sahip olmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğuna ve eğitim kalitesinin farklılığına dikkat çekerek önlisans eğitiminden vazgeçilmesini ve lisans eğitimi veren okullarda da kalitenin artırılması yönünde destek talebinde bulunduk. Rehberlere yönelik verilen kredilerin ödemesini öteleme ve yeniden eylemli tüm turist rehberlerine kredi imkanının oluşturulması, pandemi dolayısıyla işsiz kalan ve herhangi bir geliri olmadığı için oldukça zor durumda olan turist rehberlerinin yarasına merhem olması açısından yeniden hibe veya uygun koşullarda kredi imkanı oluşturulmasına ve daha önce Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'un 'Turist Rehberlerine Müjde' başlığı ile açıkladığı ve ziraat bankası üzerinden uygun koşullarda bin 600 rehberin faydalandığı 10 bin liralık kredilerin ilk taksit ödemesinin 8 ay ötelenmesinin gerekliliğine değindik."

SAHTE REHBERLERE KARŞI DESTEK TALEBİ


Sayın, açıklamasını şu şekilde tamamladı: "Halihazırda pandemi dolayısıyla işsiz kalan meslektaşlarımızın az da olsa gerçekleşen turlarda sahte rehber çalıştırılması sebebiyle oluşan mağduriyetinin giderilmesi açısından etkin ve yoğun denetimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak destek talebimizi arz ettik. Ülke turizmini hak ettiği yere getirmekte ve 2023 hedefleri ulaşmak için rehberlerin rolünün önemine değinerek tüm kurum kuruluş ve paydaşlarla işbirliği içinde mücadele etmeye devam edeceğiz. Sayın Bakanımıza samimi ve çözüm odaklı tutumlarından dolayı sonsuz şükranlarımızı arz ediyoruz."