Efeler’de 776 pamuk üreticisi ortağı bulunan TARİŞ S.S. 46 Nolu Aydın Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, sektörden gelen talep üzerine yaklaşık 17 yıldır kullandığı sawgin makinelerinden rollergin makinelerine yöneldi. Aydın-Muğla Karayolu üzerindeki TARİŞ alanında, 6 milyon liralık yatırımla 80 makineli rollergin fabrikasının kurulumuna başlandı. Kooperatif Başkanı Tolga Önal, yaptığı açıklamada TARİŞ olarak ortaklarından her yıl ortalama 10 ile 15 milyon kilogram arasında pamuk aldıklarını söyledi.

FİRE SIKINTISI


Pamuğu fire vermeden işlemek ve daha hızlı pazarlamak için rollergin makinelerine yöneldiklerini belirten Başkan Önal, "Yaklaşık 17 yıldır sawgin makinelerini kullanıyoruz. Bu makinelerin en büyük sıkıntısı, fire vermesi. Pamuğun işlenmesi sırasında yüzde 3 ile yüzde 5 arasında kayıp yaşıyoruz. Bu da toplama vurulduğunda ciddi kayıp oluyor. Bir de iplik fabrikaları, rollergin makinelerinin işlediği pamukları almayı tercih ediyor. Bu da pamuğun daha hızlı pazarlanmasını sağlıyor" dedi.

SEZONA YETİŞECEK


Piyasadan gelen talep üzerine rollergin fabrikası kurmak için çalışmalara başladıklarını dile getiren Önal, "Kendi arazimiz içerisindeki kapalı alanlardan birisine, 80 makineli bir tesis kuracağız. Yıllarca kullanmayı planladığımız bu tesisin bize maliyeti, 6 milyon lira. Tesisimiz, pamuk sezonuna yetişecek. Ortaklarımıza şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun" ifadelerini kullandı. Sawgin makinelerini de şu an için satmayı düşünmediklerini kaydeden Önal, bu tesisi ihtiyaç olması halinde kullanmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.