Kuşadası’nda anıt ağaçlarıyla ilgili çalışma yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği’nin bilim danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat’ın incelemeleri sonucu 1500 yıllık olduğu tespit edilen zeytin ağacın anıt ağaç olarak tescili için müracaatta bulunuldu.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü uzmanları, harita mühendisleri ve Aydın İl Tarım Müdürlüğü’nden ziraat mühendisleri, Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat ve EKODOSD üyelerinin katılımıyla ağaçla ililgili bir çalışma başlattı. Zeytin ağacı ve çevresiyle ilgili gerekli çalışmaya yapan uzmanlar, prosedür gereği kurumlardan görüş isteyecek. Daha sonra ağaçla ilgili rapor hazırlanarak, Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulacak. Kurulda değerlendirildikten sonra zeytin ağacının anıt ağaç statüsüne alınması bekleniyor.
EKDODSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası’nın çok değerli bir anıt ağaç kazanacağını belirterek, “Geçmiş uygarlıklardan bizlere kadar ulaşan bu doğal miras da, yasal olarak koruma altına alınmış olacak” dedi.