Nazilli’de bulunan sosyal medya grupları ‘Bozyurt’ta Jeotermale hayır’ eylemi gerçekleştirdi. Aydın’da bazı tesislerin yeterli denetimden geçmemesi nedeniyle doğaya verdikleri zararlarla gündeme gelen jeotermal tesisler, Nazilli'nin Bozyurt mahallesinde de protesto edildi. Nazilli Bayanları, Nazilli Trafik ve Toplumsal Duyarlılık Platformu, Nazilli Kadınları Grubu, Nazilli Sayfası, Nazilli Hayvanseverler Derneği ve Nazilli Kent Konseyi’nin öncülüğünde yapılan protestoya Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Enin Özcan, CHP İlçe Başkanı Serkan Sevim, İYİ Parti İlçe Başkanı Cihat Öztürk, Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu, Bozyurt Mahalle Muhtarı Mehmet Güler, AY-ÇEP Başkanı Mehmet Vergili, CHP ve İYİ Partililer ile çevrede yaşayan mahalleli katıldı.

DÖVİZLERLE SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞTILAR

Bozyurt Mahallesi’nde yaklaşık 5 ay önce özel bir şirket tarafından kurulan ve son bir haftadır JES kuyusundan gelen çürük yumurta kokusu nedeniyle tepki gören jeotermal tesisin önünde toplanan protestocular ellerindeki dövizlerle bu tür tesislerin çevreye verdikleri zararları anlattılar. Dövizlerde ‘Nazilli hepimizin jestlere hayır’, ‘Havama suyuma toprağıma dokunma’ ve ‘Jeotermale Hayır’ diyerek yetkililere seslerini duyurmaya çalıştılar. Sosyal medya gruplarına ve mahalleliye destek için gelen protokolün konuşmalarının ardından eylemciler sessiz bir şekilde tesis önünden ayrıldı.

“AYDIN’IN EN BÜYÜK KORONAVİRÜSÜ JEOTERMALDİR”

Çevre ve Şehircilik Bakanının tesisler çevreye zarar verirse gerekirse kapattırırız dediğini hatırlatan AY-ÇEP Başkanı Mehmet Vergili, “Bu tesisler havamızı, suyumuzu kirletmiyorlar mı? Neden o zaman gereği yapılmıyor? Onun için şunu söylüyoruz; Jeotermal Aydın için uygun değil. Aydın birinci sınıf tarım toprağıdır. Buralara jeotermal olmaz. Yaşam alanlarımızı kirletemezler. Aydın’ın en büyük koronavirüsü jeotermaldir. Şuanda KOAH ve kanser hastası var Aydın’da. Ekonomik kaynaklarımız olan tarımımıza da zarar veriyorlar. Alın başınıza çalın jeotermalinizi” dedi.

“BEN HAYATIMDA BÖYLE KOKU GÖRMEDİM”

'Hayat hakkı her şeyin önünde gelir' diyen Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan da, “Biz bütün süreçlerde açık ve net bir şekilde, salgında da söyledik. Hayat hakkı her şeyin önünde gelir. İlk önce hayatta sağlıklı bir şekilde olmalıyız ki, diğer haklarımızı konuşabiliriz. Çok kez salınım yapıldı. Bu koku da Nazilli halkını rahatsız etti. Biz de Çapahasan’da olduğumuz dönemde kokuyu aldık, hemen Bozyurt'a geldik. Nazilli’deki vatandaşlarımıza da söylüyoruz, böyle bir salınım olduğu takdirde sağlıklarında bir sıkıntı yaşarlarsa, hemen hastaneye gidip, durumu belgelendirsinler. Bu yapılacak itirazlarda önemli bir belge oluyor. O kötü kokuya Nazilli halkı şahit oldu. Ben hayatımda böyle koku görmedim. Nazilli Belediye Başkanı olarak böyle bir koku ile yaşamak istemiyoruz. Değerli devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE DÜNYANIN CENNETİDİR”

'Türkiye, dünyanın cennetidir' diyen İYİ Parti Nazilli İlçe Başkanı Cihat Öztürk; “Aydın’da Türkiye’nin en cennet köşelerinden birisidir. Bizim şu minik yavrularımıza bu cenneti onlara aktarmak ve yaşatmak gibi bir görevimiz vardır. Devlet büyüklerimizden olaya el atıp çevreye zarar veren bu tesisi kapatmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"BİRİLERİNİ ZENGİN EDECEKSİNİZ DİYE BİZLERİ HASTA ETMEYİN"

'Tesis için arazi çalışmaları yapılırken burada gelip söylediğimiz her şey şimdi çıktı' diyen CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim de, “Ne yazık ki bu bölgede planlanan 11 tane daha kuyu var. Duyduğumuz kokunun 11 tane daha olunca ki kokusunu, yaşam kalitemizi ne kadar düşürebileceğini varın siz düşünün. Cennet köşesi Nazilli’den sesleniyoruz, Ankara’da oturan baronlara, para babalarına, sarayda oturanlara sesleniyoruz. Yapmayın burası birinci sınıf tarım arazisi, burası dünyanın en verimli verimli ovalarından bir tanesi. Buradan gelen enerji Türkiye enerjisinin yüzde 1 zor karşılıyor. Alternatif enerji kaynaklarına yönelip, Menderes ovasının katledilmesine izin vermeyin. Saray ahalisine buradan seslenmek istiyorum; birilerini zengin edeceksiniz diye bizleri hasta etmeyin” şeklinde konuştu.