Kontrollü yaşam aşamasına geçildiğini söyleyen Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, “Alınan tedbirlere uymak çok önemli. Bu haftadan itibaren denetleme konusunda her mahallemizde denetleme kurulları oluşturduk. Bir muhtar, bir azamıza kendi mahallesinde denetleme yapma ve tutanak tutma yetkisi verdik. Bu denetim ekiplerinde imam, okul müdürleri, belediye personelleri ve kolluk güçleri de yer alacak. Muhtarlar olarak kendi mahallenizde her türlü umuma açık yerlerde, iş yerlerinde gerekli denetimleri yapmaya, tutanak tutma yetkisine sahipsiniz. Düzenlediğiniz bu tutanaklar Kaymakamlığa iletilecek ve bizler tarafından gereken yapılacak. Haftaya sizlere bir haftalık eğitim vereceğiz. Mahalle Denetim Kurullarını belirledik. Artık sizler de sorumlusunuz sizler de yetkilisiniz” dedi.

MUHTARLARA ÖNEMLİ GÖREV

Karacasu’da bugüne kadar bir vaka görülse de ilçe dışında pozitif vakalarla temasta bulunup gözetim altına alınanların sayısının arttığını ifade eden Kaymakam Soley, “Hastalık ilçemize de girdi biliyorsunuz. Bundan sonra vakalarımız da artacak. Ülke genelinde olduğu gibi hasta 50 yaşının altındaysa ve semptomları ağır olmadıkça hastaneye yatırılmayacak. Biz bu hastaları aile hekimlerimizle, toplum sağlığı merkezi personellerimizle gözetim altında tutacağız. Biz mahallelerinizde izole altına alınan kişileri sizlere bildireceğiz. İzole altına pozitif vakalar, ağır semptom gösterenler ve pozitif vakasıyla 15 dakika ve 1,5 metreden fazla temas altında bulunmuş olanlar alınıyor. Bu tebliğleri bizler yapıyoruz. Bu kişilerin evlerinde kalmaları ve diğer insanlarla temasta bulunmamasını izleyeceksiniz. Bu hastalığın yayılmaması için bunlar önemli. Bu hastalık bizde yayılmadı. Ataeymir’de de 15 günü atlattık. Bir bulaşı durumu olmadı. Bu ilk aşamayı atlattık. Bundan sonra her an her saat bir vakayla karşı karşıya kalabiliriz. Her gün bir temaslı zaten çıkıyor. Çok gezgin bir toplumuz. Hastanelere gitmek bile risk taşıyor” dedi.

“65 YAŞ ÜSTÜ CAMİLERE GİTMESİN”

Çevredeki ilçelere göre iyi durumda olduklarını da sözlerine ekleyen Soley, “Çok şükür biz tek bir vaka ile duruyoruz. Nazilli, Yenipazar’a göre iyiyiz. Vakalar küçük yerlerde daha hızlı yayılıyor. Biraz daha dikkat edeceğiz. Camileri her hafta dezenfekte ediyoruz. Camilerde maske kullanalım. 65 yaş üstüne kısıtlama düşünmüyoruz ama sadece 65 yaş üstündekiler kalabalık vakitlerde camilerden uzak kalsın. Yasak gibi değil sadece rica ediyorum. Bilhassa Cuma vaktinde gitmeseler iyi olur. Taziyeler tamamen yasaklandı. Kendisinde en ufak bir belirti gören kişi hastaneye başvurmak zorunda. Geyre, Ataeymir, Yenice, Ataköy, Yaykın ve Esençay’da işimiz zor. Buralara dışarıdan gelen kişi sayısı fazla. Esnafımızı uyaralım. Amacımız ceza yazmak değil. Hepinize bu hafta sonu ulaşılacak. Gerekli belgeler verilecek. Muhtar, aza, imam, okul müdür, belediye, kolluk biriminden oluşan kişilerden oluşan kurullar kuruluyor. Bunlar her türlü denetimi yapmaya yetkili. Amacımız vatandaşa işkence değil. Biz sizlere yardımcı olmak için buradayız” dedi.

DÜĞÜNLER YA AKŞAM YA GÜNDÜZ

Tüm arkadaşların çalışmalarından memnun olduğunu ve hepsine teşekkür ettiğini ifade eden Soley, “Cemiyet alanı olmayan mahallelerde toplu yemek verilmesini yasakladık. Cemiyet alanı olan yerlerde yemeklerinizi düzenleyebilirsiniz. Sabah hayrını yapsın akşam düğününü yapsın diyorduk. Bu hafta ile birlikte bu bitiyor. Ya akşam yapacak ya gündüz yapacak. Biz düğünler konusunda Aydın’ın diğer ilçelere göre daha esneğiz. Saat konusunda da yardımcı oluyoruz. Mahalle sokak düğünleri için okul bahçelerini tahsis edebileceğiz. Düğünlerde gelin-damat dışında kimse piste çıkamaz. Bunlara dikkat edilsin” dedi.

ÖLÜM SEBEBİ KORONA DEĞİL

Kaymakam Soley ayrıca Palamuçtuk Mahallesinde korona şüphesiyle hastane kaldırılan ve hayatını kaybeden kişinin koronadan değil astım-bronşit sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.