150 yıllık kaybolmaya yüz tutmuş doğal kıvrak darı olarak bilinen ürünün gelecek nesillere aktarılması ve tohumlarının kaybolmaması için 2 yıl arayla bu ürünü eken Eşref Çolakkol, bir hafta sonra hasat edeceği ürünlerinin domuz istilasına uğraması sonucu büyük üzüntü yaşadı. Etrafı metrelerce uzunluğunda tel örgülerle çevrili araziye domuzların tel örgülerin altından tünel açıp girdileri tahmin edilirken Çolakkol, “20 yıl önce domuz nedir bilmezdik. Bu yıllarda artık tarlalarımızı ekemez olduk. Millet arazilerini domuz tehlikesi yüzünden boş bırakıyor. Köyler böyle böyle boşalıyor. Yetkililer bir çare bulsun. Köylerimiz yaşamaya devam etsin. Biz köylüler olarak para verip ürün almak zorunda kalmayalım” dedi.

“ARAZİLERİMİZİ BOŞ BIRAKMAYA BAŞLADIK”


Gördüğü manzara karşısında büyük bir şaşkınlık ve üzüntü yaşayan Çolakkol, “3 ay önce ektim. Bir aya kadar hasat olacaktı. Gölebekler sarmaya başlamıştı. Ermeye başlamıştı. 3 dönüm bir alan burası. Hiçbir şey kalmamış. 3-5 bin lira zarar var. Ama asıl zarar ata tohumunu geleceğe taşımak istiyoruz. Tohumlar da zarar gördü şimdi. O kadar tel çevirdim. Ekmesi, gübresi, sulaması bir sürü masraf. Kimse korkusundan arazisini ekemiyor. Her taraf bomboş. Domuz korkusundan hiçbir şey ekemiyoruz. Bir önlem alınmalı. Bundan sonra hayat biter. Zeytin, incir, biber kalmıyor. Bundan önce bu kadar zarar vermiyordu. Eskiden dokunmadığı armudu, biberi, zeytini yiyor. 20 sene önce domuz yoktu. 20 sene önce tel çekmiyorduk. Domuzlar avcılar azaldığından arttı. Köyde genç de yok. Önlem alınmasını istiyoruz. Domuz korkusundan buğday ve arpa da ekemiyoruz” dedi.

KÖYLÜ ÜRETMEYE KORKUYOR


Darı hakkında bilgi veren Çolakkol, “Bu darı eski darı. 150 yıllık tohumlardan bunlar. Kıvrak darı denir buna. Bu tohum her yerde bulunmaz. Gömbesi oluyor. Közde pişiyor. Unundan arapaşı yapılıyor. Tuzlaması yapılıyor. Atalarımızın bir mirası” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden Recai Aytar da domuz sorunundan bahsederken, “Vatandaş olarak çok zor durumdayız. Ne buğday ne arpa ekebiliyoruz. Nar, mısır, incir ne varsa domuz bitiriyor. Domuz sorunu 10 senedir daha da arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı ne yapacaksa yapsın. Köylü olarak biz de her şeyi parayla alıyoruz” dedi. Hasan Uzkuç, “Ne nar ne incir bırakıyor. Her şeyi bitiriyor. Ellemediği tek bir şey yok. Eskiden bu kadar değildi” ifadelerini kullandı. Şerif Aytar, “Buğday, arpa hiçbir şey ekemiyoruz. Samanımızı bile dışarıdan alıyoruz” diyerek yetkililerin çözüm bulmasını istedi.