Temizlik maddelerinin ambalajlanmasında kullandıkları ve olmazsa olmaz olan triger sprey pompasının Türkiye’de üretimi olmadığını ve getirilen ek vergiler sebebiyle bu ürünü aylardır bulamadıklarını söyleyen Ahmet Yılmaz, “Tanesi 53 kuruş olan sprey pompanın gelişi 2 lirayı geçti. Bize ulaşana kadar 3 lirayı buluyor. Şu an karaborsada. Bu malzemeyi bulamıyoruz. Şişesi 1 lira ama sprey pompası 3 lira oldu. Büyük üreticiler her türlü buluyor ama bizim gibi üreticiler çok zorlanıyor. Türkiye’de üretimi olmayan bu ürünlerin ek vergileri kaldırılmalı. Aylardır hiçbir yerden bu ürün temin edemedik” dedi. “Kimyagerlerin yapamadığını esnaf yaptı” başlığı ile haberlere konu olan Karacasulu Ahmet Yılmaz, haziran ayında ithal ürünlere getirilen ek gümrük vergisinin kendilerini son derece mağdur ettiğini söyledi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a da seslenen üretici Ahmet Yılmaz, “Bir çözüm bulunmasını bekliyoruz” dedi.

YETKİLİLER BİR ÇÖZÜM BULMALI


Parlio markasıyla kendi özel formülleriyle ürettiği ürünlerin patent çalışmalarını sürdüren Ahmet Yılmaz, Karacasu gibi küçük bir yerden dünyaya hitap edecek bir ürünü piyasaya sürdü. Kahvehanelerde kullanılan çay kazanlarına zarar vermeden kireçlerini çözen bir formül üreten Ahmet Yılmaz, kısa bir süre önce de Türkiye’de muadili olmayan fabrikalardaki sulu soğutma sistemlerinin peteklerinde oluşan kireçleri peteklere zarar vermeden çözen bir sistem geliştirdi. Bunların yanında diğer standart temizlik maddelerinin de üretimini gerçekleştiren Ahmet Yılmaz, bunların Türkiye çapında satışını gerçekleştiriyor. Aylık 500 koli üretim kapasitesi olan Ahmet Yılmaz, yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını istedi.

BİR ANDA 4 KAT FİYAT ARTIŞI OLDU


Yaşanan sorun hakkında bilgi veren Ahmet Yılmaz, “Biz bu ürünü ithalatçıdan KDV dahil 53 kuruşa alıyorduk. Ürünlerimize takıyoruz. Bu ve benzerlerini Türkiye’de üreten bir tane müteşebbis yok. Tamamı Çin’den ithal ediliyor. Bu Türkiye’ye gelmediği zaman Türkiye’de üretim sanayi duruyor. Devlet 400 kalem mala vergi koydu. Bu da onların içerisinde. Gerekçe ithalatı düşürüp yerli sanayiyi desteklemek. Şimdi bu Türkiye’de üretiliyor olsa ben buna hak vereceğim. Ama bunun Türkiye’de sanayisi yok. Yüzde yüz yurt dışından ithal ediliyor. Şu an fiyatı 2 lira oldu ve mal da yok. Firmalarla görüşüyorum, şu anda mal yok piyasa da. Olan da karaborsada 3 lira diyor” dedi.

ÜRETİMİ DURDURALIM MI?


Ekonomik imkanı olsa bu ürünün imalatına başlayacağını söyleyen Yılmaz, “Bunun yüzlerce çeşidi var. Bu ürün deterjandan, sıvı sabuna, parfüme kadar her yerde kullanılıyor. İlk yapacağım iş bunu üretmek olurdu. 53 kuruştan 2 liraya çıktı. Onda da hala mal yok. Bize gelişi 3 lirayı bulacak, biz bunu nasıl fiyata yansıtacağız? Sanayisi Türkiye’de olan şişenin maliyeti bile 1 lira 10 kuruş. Bu olmadan da bu ürün hiçbir şey ifade etmiyor. Üretimi mi durduralım şimdi ne yapalım?” şeklinde sözlerini sonlandırdı.