Didim Dersimliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akın ile yönetim kurulu üyeleri Volkan Öğmen, Mehmet Bayır, Ceylan Aydın, Barış Aydoğdu, Gülnaz Canpolat ve Dila Tunç’un ev sahipliğinde gerçekleşen açılış törenine Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, SHP eski Milletvekili ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mustafa Kul, HDP İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz Kaya ile ilçede yaşayan Dersimli vatandaşlar katılım gösterdi.

TUNCELİ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAKLAR

Dernek Başkanı Bülent Akın, yaptığı açılış konuşmasında Tunceli’nin ezilmiş baskılardan geçmiş bir halk olduğunu ancak dayanışma, hoşgörü ve demokrasi kültürünü benimsemiş bir halk olduğunu söyleyerek dernekleşme sürecinde katkısı olanlara teşekkür etti. Derneklerinin, memleket kültürünü yaşatmak amacıyla bir takım etkinlikler planladıklarını, derneğin ve lokalinin tüm Didimlilerin olduğunu belirterek dayanışma çağrısında bulundu.

“MEMLEKETİNİZİ UNUTMAYIN”

Derneğin açılışı için Didim’de bulunan Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, 1 milyon 300 bin Dersim nüfusuna kayıtlı vatandaş olmasına rağmen Dersimlilerin ülkenin tüm illerine başka ülkelere dağılmak zorunda kaldıklarını bildiklerini belirtti. Çok kültürlülük ve demokrasiyi benimsemiş bir gelenekten geldiklerini ifade eden Maçoğlu; “Bir Dersimliyle konuşursanız birçok zenginliği görebilirsiniz. Başka yerlerde yaşayan hemşerilerimizi de memleketlerine gelerek oradaki ayak izlerini görmeye ve unutmamaya çağırıyorum. Didim’deki Dersimlileri de derneğe üye olmaya ve sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.

“KADINLAR YÖNETİMLERDE YER ALMALI”

Didim’in ülke mozaiğini yansıtan en önemli şehirlerden olduğunu dile getiren Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay da; “Buradaki yurttaşlarımız kendi kültürlerini Didimlilerle paylaşmak için memleket festivallerine başladı. Ancak salgın nedeniyle yalnızca Erzincanlılarla bir festival yapabildik. Ama kültürlerin yaşaması adına bu fuarlara ve etkinliklere devam etmek istiyoruz. Dernek lokallerinin bir kahvehane olmaması için özellikle kadınların yönetimlerde olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

DERNEĞE DESTEK OLDULAR

Didim Dersimliler Derneğ’inin açılış töreni sonrasında Efeler Mahallesinde bulunan Kale Kır Düğün Salonu’nda dayanışma yemeğinde buluşan Dersimliler doyasıya eğlenirken, dayanışma yemeğine katılanlar dernek yararına yapılan açık arttırma ile satışı yapılan yöresel yemekler, bağlama ve Dersim Spor forması için bağışlarda bulundular. Dernek yararına düzenlenen dayanışma yemeğine yerel sanatçılar türküleri ile eşlik ederken, katılımcıların dernek üyeliği kayıtları da dernek yetkililerince gerçekleştirildi.