Provizyon kelime anlamı olarak bir banka hesabında ya da çek üzerinde bulunan tutarın para olarak karşılığı diyebiliriz. Provizyon kavramı özellikle bankacılık sektörlerinde fazla kullanılan kavramlardan biridir. Ülkemizde milyonlarca banka kullanıcısı ve özellikle kredi kartı kullanımı mevcuttur. Bu yüzden de provizyon kavramı en çok merak edilen kavramlardan bir tanesidir. Provizyona en temel olarak ön onay süreci demek mümkün oluyor. Kelime anlamı olarak Fransızca kökenli olup bir hesabın karşılığı olup olmadığını ifade eden bir terimdir. Kredi kartı kullanıcılarının hareketler kısmında provizyondaki hareketler olarak karşımıza çıkıyor. Bu hareketleri, banka, kullanıcının harcamaları ve yaptığı çekimlerin doğruluğunu ve neler olduğunu araştırıp onay süresince provizyona sunuyor. Daha sonra bakıldığında kullanınca bilgi edilmiş oluyor. Günün sonunda herhangi bir sıkıntı olmayan provizyondaki hareketler kartın hareketler kısmında harcama olarak görülmektedir.

Provizyon Ne İşe Yarar?

Provizyonun sunmuş olduğu özellik onay sürecini bekletip eğer ki bir dolandırıcılık ya da hırsızlık söz konusu değilse kart kullanıcısının banka hesabına harcaması olarak geçmesidir. Onay sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşıldığında banka kullanıcıya bildirim göndermektedir. Provizyon sayesinde kullanıcı, kredi kart üzerinden yapılmış olan harcamaların hiçbir sıkıntı olmayarak ilerlediğine emin olur.

Bekleyen Provizyon Harcamadan Düşer Mi?

Elbette ki bekleyen provizyon işlemleri karttan herhangi bir harcama olarak gözükmez. Denildiği gibi provizyon işlemleri bir ön onay süreci olduğu için onay süreci atlatılırsa eğer, kullanıcının banka hesabından miktar çekilmiş demektir. Sonrasında dönem içi harcamalar arasında harcama olarak görülür. Aksi durumda hesaptan para çekilmesi söz konusu değildir.

Provizyon Nasıl Takip Edilir?

Online olarak kartın bankacılık işlemlerine girildiğinde kontrol sağlanabilmektedir. Online bankacılık kullanılmıyor ise de müşteri hizmetlerinden ulaşıp bilgi edinmek oldukça kolaydır.

Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?

Gün içerisinde yapılan tüm işlemler genel olarak gün sonuna kadar provizyonda bekletilmektedir. Fakat bazen bu değişiklik gösterebilir. Örneğin bir pos cihazının bankaları farklı ise süre 2 güne kadar uzayabilir ihtimali vardır. Tüm bunlarla beraber bankalar güvenlik amacıyla uygulamış oldukları standart bir süre vardır. Bu da en fazla 7 gündür ve 7 günden uzun sürmez. Fakat uluslararası işlemler yapıldığında bu sürenin daha da uzun olması mümkündür. Bu durumların aksi bir durum söz konusu olduğunda bankadan haberdar olarak detaylı bilgi almak en doğru olandır.

Bekleyen Provizyon İptal Edilir Mi?

Bekleyen provizyon un iptal edilmesi ancak banka ile irtibata geçerek mümkün olabilir. Banka ile irtibata geçerken de iptal etmek için geçerli bir sebebin sunulmuş olması en doğru olandır. Örneğin işlemi kendiniz yapmadığınızı ispatlamanız en geçerli sebeplerden biridir. Bu örnekle beraber bir de mal ve hizmeti alamamak örneği verilebilir ve genel olarak banka kullanıcıları da provizyon ile ilgili şikâyetlerini bu konuyla ilgili vermektedirler. “Ben böyle bir işlem yapmadım nasıl oluyor orada böyle bir işlem gözüküyor? “diyerek. Böyle durumlar da kullanıcı kart bilgilerini girerken online alışveriş yaptığı sitede veya fiziksel olarak alışveriş yaptığı pos cihazında hata var demektir. Bu tarz durumlara bankalar sistem hatası olarak isim veriyorlar. Bekleyen provizyon iptal olabilmesi için geçerli sebep mal ve hizmetin alınmamış olması gerekir.

Açık Provizyon Nedir?

Kredi kartından yapılan işlemler tutarını kredi kartı limitinden düşmesi için geçen sürenin hepsini bankacılık alanında açık provizyon suresi deniliyor. Bu süre içerisinde banka provizyon işlemlerini onayladığın da kullanıcı limitinden alınan ücreti pos cihazının bulunduğu iş yerine geçmiş demektir. Bu tarz işlemlerin iptali için de yine ait olduğu banka ile iletişime geçilmesi gerekiyor.

Kredi Kartı Açık Provizyon Ne Kadar Sürer?

Sanal olarak yapılan ya da fiili olarak yapılan alışverişler esnasında ki harcamalar, harcama yapıldığı an kredi kartına yansımaz. Alışverişin yapıldığı o gün kullanılan kredi kartının Bankası kart borcuna bakıldığında harcama yapılmamış olarak görünür. Aynı gün içerisinde bakıldığında açık provizyon da bekliyordur. Yine işlemin karta yansıyabilmesi ve harcamadan düşmesi için bankanın onay vermesi ve provizyondan yok olması gerekir.

Kredi Kartında Posta İle Provizyon Nedir?

Kredi kartında bekleyen provizyon, ödemenin yapıldığı ya da alımı gerçekleştirildiği pos, online alışveriş ya da ATM'lerde kart kullanıcısının yapacağı ödemede yeterli limitinin olup olmadığını sorgulama durumudur. Kredi, finans ile ilgili haberler için https://kredi-bilgi.com/ web sitesine göz atabilirsiniz.