“Bizdeki emaye sevdası da Halil Dedemizden miras… İşte bu nedenle, Dedemin Emayeleri…” sözleriyle markasının isim hikâyesini özetleyen Selva Yazıcı Dedemin Emayeleri Şirketi kurucusudur ve kadın girişimcidir. Bir aile şirketi olduklarını ve dede mesleğini devam ettirdiğini dile getiren Selva Yazıcı, dedesi Halil İnan’ın mirasını koruyup geliştirmekte ve emaye sektörüne hizmet vermektedir.

İlk Türk Emaye Ustasının Torunu Olmak

Selva Yazıcı’nın kurucusu olduğu Dedemin Emayeleri Şirketi günümüzde bilinen ve sevilen bir emaye markasıdır. Ürettikleri ürünlerin çeşitliliği ve kalitesiyle kullanıcıları tarafından çok sevilen marka nesilden nesle devam eden bir bayrak devri hikâyesi barındırıyor. Selva Yazıcı’nın markasına bu ismi vermesinin derin bir hikâyesi var aslında. Dedemin Emayeleri gerçekten de Selva Hanım’ın dedesinin emayeleri…  
Türkiye’deki ilk Türk emaye ustası olan Halil İnan (Fotoğrafta Ortadaki Usta), 1933 yılında İstanbul Fındıklı’da küçük bir atölyeye çırak olarak geliyor ve orada Alman bir ustadan işin inceliklerini öğreniyor. Ustasının azimli ve ileri görüşlü olarak yetişmesine katkı sağladığı Halil İnan, burada öğrendikleriyle hem kendi hayatını, hem emae tarihini hem de çocukları ve torunlarının hayatını değiştiriyor.

Formüller ile Tarih Sahnesine Adını Yazdırmak

Halil İnan çıraklıktan ustalığa doğru ilerlerken çeşitli formüller deniyor ve sektörde çok önemli bir buluşa imza atıyor. Emayetaş Fabrikası’nda ilk kez frit formülünü geliştiren usta Halil İnan, sektörde bu formülün kullanılmasının da yolunu açıyor. Öğrendikleriyle birçok emaye ustası yetiştiren Halil İnan, Türkiye’de yine birçok emaye tesisinin kurulmasını sağlıyor.

Frit Formülünün Emayede Kullanılması

Frit formülünün gelişmesinin ne denli önemli olduğunu anlayabilmek için emayenin nasıl üretildiğine bakmak gerek.  Emaye, çelik, demir, alüminyum gibi metal yüzeylerin camsı yapıda bir silikat karışımları (frit) ile 800-900 derecede fırınlanması sonucu elde edilen bir kaplama şekli. Frit ise çamur halde ıslak olarak veya toz halinde kaynaşabilen bir borosilikat cam tabakası. İki aşamada üretilen emaye ürünler, ilk önce Frit dediğimiz ve Halil İnan’ın buluşu olan karışımın hazırlanmasıyla ortaya çıkıyor. Bu karışımın hazırlanmasının ardından bu Frit kaplanacak yüzeye göre formülize edilip sıvı hale getiriliyor ve metal yüzeye kaplanıyor. Kaplama işlemi, daldırma, sallama ve pistole olarak adlandırılan üç şekilde yapıldıktan sonra 800 C° ’de fırınlanıyor ve son halini alıyor.

Dededen Gelecek Nesillere Miras Emayeler

  Halil İnan 2007 yılında vefat edene kadar çalışmış, formüller geliştirmiş ve birçok emaye tesisi kurmuş büyük bir girişimci olarak emaye sektörü içerisinde bilinen bir isim haline geliyor. İnan Emaye Fabrikası ile sektöre yön veren ve bugün hemen herkesin bildiği Dedemin Emayeleri markasının ortaya çıkmasına vesile olan büyük bir isim. Halil Bey’in vefatının ardından oğlu Şaban İnan’ın bayrağı devralmasıyla babadan kalan mirasa sahip çıkılmış ve aile şirketi büyütülmüş. Şaban İnan’ın ardından Halil İnan’ın torunu Selva Hanım bayrağı devralıyor. “Bizdeki emaye sevdası da Halil Dedemizden miras… İşte bu nedenle, Dedemin Emayeleri…” diyen Selva Yazıcı dedesi Halil İnan’ın mirasına sahip çıkarak aile şirketine yeni bir soluk getiriyor.

İşte Dedemin Emayeleri

Dede Halil İnan’ın azimle geçen yaşantısının bir kanıtı olan emaye ürünler, Dedemin Emayeleri ile nefes buluyor. Birbirinden farklı, kaliteli ve sıra dışı emaye ürünleri pazarlayan şirket yalnızca emaye sevenlere hitap etmiyor. Aynı zamanda insanlara emayeyi sevdiriyor.
Dedemin Emayeleri bir aile şirketi olmasının yanında oldukça köklü bir girişim. Kaliteli, farklı ve iddialı tasarımlar ile sektöre yön veriyor ve ürünleri herkesçe seviliyor.