İmamlık yaptığı Karacasu'nun Dikmen Mahallesinde geçtiğimiz aylarda kadınlara yönelik Uygulamalı Cenaze Hizmetleri ve Yıkama Kursunun Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılmasını sağlayan ve bu kursun öğreticiliğini yapan Hikmet Şen, gelen talep üzerine aynı kursu ilçe merkezinde de açtı. Mahallesinde kadın cenazeleri iki yaşlı kadının yıkadığını, onların ölmesinin ardından cenazeleri yıkayacak kimsenin kalmayacağı için büyük bir sorun oluşacağını görerek hazırladığı projeyi Halk Eğitim Müdürlüğüne sunan Hikmet Şen, ilk olarak Dikmen Mahallesinde bu kursu açtı ve mahallesindeki kadınların cenaze yıkama sertifikasını almasını sağladı.

İŞ KAPISI OLUYOR

Karacasu Halk Eğitim Müdürlüğü'nden gelen talep üzerine aynı kurs ilçe merkezinde açılırken Hikmet Şen, 9’u kadın 2’si erkek kursiyere 32 saat eğitim verdi. Mart ayında açılan ancak korona sebebiyle ara verilen kurs Ağustos ayında tamamlandı. Cumartesi ve Pazar günleri verilen kursun tamamlanmasının ardından kursiyerlere sınav yapıldı. Kurs hakkında bilgi veren Şen, “Mart ayında başladık. Araya korona girince ara vermiştik. Kalan dersleri tamamladık, sınavımızı yaptık. 32 saat ders yapıldı. Cumartesi-Pazar günleri yaptık. Dikmen’de açmıştık. Milli Eğitimden gelen talep üzerine ilçe merkezimizde de gerçekleştirdik. Çok güzel verimli oldu. Kendi köyümüzde iki yaşlı kadın vatandaşımız kadınların cenazelerini yıkıyorlar. Onlar da bugün var, yarın yok. Onlar ölünce ne olacak diye düşündüm. Böyle bir fikir geldi aklıma. Halk Eğitim Müdürlüğüne müracaat ettim. Onay verdiler. Köyümüzde kadınlar oldukça ilgi gösterdi. Katılan 20 kadından tamamı sertifikalarını aldı. Bunlar çevrelerde de cenazelerde halkımızın ihtiyacını görüyorlar. Ayrıca belediyelerde ve hastanelerde bu sertifika sayesinde iş bulma şansları var. Karacasu’da da talep oldu. Açtık, 9 kadın 2 erkek katıldı. Eşimle birlikte hazırladığım manken üzerinde uygulamalı bir şekilde derslerimizi yaptık. Hem kendilerini geliştirdiler hem de bir iş kapısı oldu kendilerine. Olması gereken zaruri bir meslek” dedi.

"CENAZE NASIL YIKANMALI?"

Ders konuları hakkında bilgi veren Hikmet Şen, “Cenaze ile ilgili doğru kabul edilip yanlış olan uygulamaların düzeltilmesi, bir cenaze dinimize ve örfümüze uygun bir şekilde nasıl yıkanır, kefen nasıl olmalı, cenaze yıkarken nelere dikkat edilmeli, cenaze yıkanırken alınması gereken önlemler nelerdir, cenaze ile ilgili doğru kabul edilip yanlış olan uygulamaların düzeltilmesi, bir cenaze dinimize ve örfümüze uygun bir şekilde nasıl yıkanır, kefen nasıl olmalı, cenaze yıkarken nelere dikkat edilmeli, cenaze yıkanırken alınması gereken önlemleri uygulamalı olarak anlattık” dedi.

PROJELERİYLE SES GETİRDİ

Dağlık alanda kurulu küçük kırsal mahallede yaptıklarıyla şehirlere örnek olan İmam Hikmet Şen, bu gibi kursların yanı sıra 340 nüfuslu mahalle camisinde 4 bin kitaptan oluşan kütüphane kurulmasını sağladı. Camide öğrencilerin derslerinde yararlanabileceği internet sistemi kuran, görev yaptığı camide halıların altına ısıtma sistemi döşeten Şen, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen proje yarışmasında Ege Bölge Birincisi oldu. Hazırladığı 17 projenin tamamı Türkiye genelinde hazırlanan kitapta yer bulan Şen’in projeleri arasında camiye kütüphane kurulması, cenaze kursu, çocuklara hayvan sevgisinin aşılanması, gençlere yönelik okuma faaliyetleri, ramazan etkinlikleri gibi projeler yer aldı.