Müvekkilinin mağduriyetini dile getiren Konuk, yaklaşık 10 yıl önce dönemin CHP'li Belediye Başkanı M. Esat Altungün zamanında, Türkmen Mahallesi, 855 ada 44 ve 45 parselde inşaat başlangıcında, yol ve yeşil alanların imar adasına katıldığını, yoğunluk artışının yaşandığını söyledi. Komşu parselin yol amacıyla yaptığı terklerin belediyece, şikayete konu parsel sahipleri Turgut Atik ve EGEMED Hastanesine tahsis edildiğini belirten Konuk, mağduriyet üzerine hukuki süreç başlattıklarını, gerekli tüm resmi mercilere verdiği dilekçelerle bu usulsüz ve haksız yapılanmanın bir an evvel durdurulmasını, hak mahrumiyetinin giderilmesini talep ettiğini aktardı. Dönemin Belediye Başkanı Altungün'ün konuyla ilgilenmediğini dile getiren Avukat Konuk, sıkıntının 2014 yılında seçimi kazanan Özer Kayalı’ya devrolduğunu ifade etti.

"GÖREVLERİNİ YAPMAKTAN KAÇINDILAR"


Başkan Kayalı'ya sıkıntıyı aktardıklarını belirten Konuk, kendisinin de konuyla ilgilenmediğini, topu Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Aydın Valiliği'ne attığını ileri sürdü. Girişimleriyle sıkıntının Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına kadar ulaştırıldığını belirten Konuk, 2019 yılında Başkanlık görevine seçilen Ömer Günel'in konunun muhatabı haline geldiğini aktardı. Günel ile mağduriyetlerinin giderileceği konusunda görüş birliğine varıldığını ancak yine aynı ilgisizlikle karşı karşıya kalınca konuyu bir kez daha dilekçelerle Aydın Valiliği'ne taşıdıklarını vurguladı. Avukat Konuk, Aydın Valiliğinin Kuşadası Belediyesine göndermiş olduğu yazılara rağmen, her ne hikmetse mevcut yönetimin de İmar Kanununda kendisine verilen görevi yapmaktan kaçındığını ileri sürdü.

"İSİMLER DEĞİŞTİ, RANTÇI ZİHNİYET DEĞİŞMEDİ"


Bunun üzerine Avukat Berk Konuk, son olarak yapılan başvuru ve girişimler ile ilgili olarak taşınmazlar hakkında İçişleri Bakanlığı'nın müfettiş görevlendirdiği öğrenince belediyede bulunan müfettişle görüşmeyi başardığını belirtti. Yapılan görüşme neticesinde Aydın Valiliğince ilgili taşınmazlar hakkında İmar Kanunu 32 ve 42. maddeleri gereği, yani aykırılığın giderilmesi yönünde bir evrakın varlığı ortaya çıkarıldı. Müvekkilinin 10 yıllık hukuk mücadelesi sırasında isimlerin değiştiğini fakat rantçı zihniyetin hiç değişmediğini savunan Konuk, gelinen süreçte Aydın Valiliği yazısı gereği olarak Encümen kararı alınıp imara aykırı yapıların yıkılmasını beklediklerini söyledi.

"SUDAN SEBEPLERLE YIKIMLAR ENGELLENDİ"


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konuk, "Kuşadası Belediyesinde bir haftadır yapılan müfettişin incelemesi, bizlerin yaptığı şikayetlere dayanmaktadır. Haberlerde geçen 'yıkılmayan bir kaçak bina' ise ilçemiz Türkmen Mahallesi 855 Ada 44 ve 45 parseldir. İlgili parseller hakkında 2010 yılından beri süren bir hukuk mücadelemiz bulunmaktadır. İlk olarak adı geçen yerlerde 2010 yılında imar plan değişikliği yapılmıştır. Bu plan değişikliği yol ve yeşil alanları ortadan kaldıran, ayrıcalıklı imar adası yaratan, kamu yararına tamamen aykırı bir düzenleme olmuştur. Bu düzenleme sonrası 15 milyon Euro değerinde bir konut projesi hızla yapılmaya başlanmıştır. Müvekkilimin kamuya terk ettiği alanları haksız olarak iktisap eden bu parseller hakkında açtığımız dava sonrası Aydın 1. İdare Mahkemesi 2010/2219 E. 2011/1483 K. Nolu kararıyla imar planları iptal edilmiştir. Sonrasında İYUK m.28 gereği 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gereken mahkeme kararları ise çeşitli bahanelerle yerine getirilmemiş, 4 blok, 36 daire yıktırılamamıştır. Bu süreçte onlarca dilekçe vermemize rağmen ekipman yokluğu, makine arızası, personel yetersizliği gibi sudan sebeplerle yıkımlar engellenmiş, imar affı için beklemeye geçilmiştir" dedi.

"RANT SEVDALARI BİTMEMİŞ"


Konuk, şunları kaydetti: "2016 yılında Valiliğe verdiğimiz dilekçelerin de etkisiyle yıkımı engelleyemeyeceğini anlayan belediye yönetimi bu seferde açıkça hukuka aykırı plan değişikliği yapmaktan çekinmemiştir. Bu değişiklik teklifinin her aşamasında karşı çıkmamıza rağmen rant hukuku yenmiş, açıkça hukuka aykırı değişiklik yapılmıştır. Bu plana karşı açtığımız dava da Aydın 2. İdare Mahkemesi 2017/5 E. 2018/344 K. sayılı kararıyla otopark alanının azaltılmış olması ve planlama ilkelerine uygun olmaması nedenleriyle iptal edilmiştir. Verdiğimiz tüm mücadelelere rağmen 2 bin 500 gün uygulanmayan mahkeme kararları sonrası Mayıs 2018'de İmar Kanununa eklenen Geçici 16. Madde ile iş bu yapılar yasal hale getirilmiştir. Fakat tüm bu süreçte yaşanan son vahim hadise ise imar barışından 36 adet dairesini kurtaran mal sahiplerinin rant sevdalarının bitmemiş olmasıdır. Ocak 2020 tarihinden beri tekrar kaçak inşaat faaliyetine başlayan mal sahipleri bu süreçte tüm şikayetlerimize rağmen korona pandemisini fırsat bilerek kaçak yapılaşmaya devam etmiştir. 9 Haziran'da Kuşadası Belediyesince düzenlenen teknik rapora göre yaklaşık 600 metrekareyi aşkın kaçak inşaatta bulunulduğu ortaya çıkmıştır."

"ADALETİN TECELLİ EDECEĞİNE İNANIYORUZ"


Konuk, açıklamasını şöyle tamamladı: "Belediyemize bu hafta gelen müfettişin bizim şikayetimiz için geldiğini öğrenmemiz üzerine bugün hemen belediyeye giderek şikayetlerimizi bizzat müfettişe aktarmak istedik ve yaklaşık 2 saat süren bilgi ve belge paylaşımı sonrası gereğinin ivedilikle yapılması talimatı verilmiştir. Gün içerisinde alınacak encümen kararı sonrası ise İmar Kanunu m.32 ve 42'nin gereği yapılacağı sözü tarafımıza verilmiştir. 10 yıldır süren hukuk mücadelemizde her ne kadar adaletin tecellisini görememiş olsak da en azından son yaşanan süreçte yapılan hukuksuzlukların ortadan kaldırılması sözünü almış olduk. Bundan sonra da konuyu takibimiz devam edecek olup umarız sonunda hukuk ranta üstün gelir.”