Kuşadası'nda bulunan turistik tesislerin çoğunda test merkezleri bulunmuyor. Bunların da turist yoğunluğunu kaldıracak kapasitede olmadığını söyleyen turizmciler, tüm otellerde bu testin yapılmasını önerdi.

TURİSTE EK KÜLFET GETİRECEK

Özellikle Bulgaristan ve Almanya gibi ülkelerin, ülkeye dönüşte son 48 saat içerisinde alınmış PCR testini talep ediyor olmalarının ziyaretçiler için birçok sıkıntı yaratacağını söyleyen turizmci Fahrettin Çiçek, bunun ülkemize gelecek olan misafirlerin pozitif vakalarının geldiklerinde değil de, çıkarken yapılan test ile tespit edilmesi anlamına geleceğini kaydetti. Çiçek, bu testin istenmesinin turiste maliyet açısından bir külfet oluşturacağını, oteller, acenteler ve tur operatörlerinin bu maliyetin bir kısmını veya tamamını karşılayarak misafire ek bir yük getirmemenin formülünü aradıklarını da söyledi. Turizm bölgeleri için bu istisnanın, "Türk hükümetinin kapsamlı turizm ve hijyen konseptine harfi harfine uyulması koşuluyla" kaldırıldığının altını çizdi. Türkiye’de kliniklerde 15 euro, havalimanlarında ise 30 euroya yaptırılabilen test masraflarının yolcular tarafından ödeneceği, bu test sonuçlarının da Türkiye sınırlarında, Türk makamları tarafından kontrol edileceğini söyledi.

TEST MERKEZLERİ BİR AN ÖNCE KURULMALI

Maliyet dışında olumsuz bir faktör olarak test merkezlerinin yetersizliğini gündeme getiren Çiçek, “Test merkezlerindeki kapasite sorunu en önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin Bulgar vatandaşları bölgemize cumartesi günü giriş ve çıkış yapıyor. Cumartesi için, son 48 saat içerisinde alınmış bir PCR testini dikkate alırsak, misafirler Perşembe günü bu testi yaptırmak zorundalar. Sonuçlar en iyi ihtimalle cuma günü ellerinde olacak ve cumartesi günü de ülkelerine girmek üzere yola çıkacaklar. Sorun da tam burada karşımıza çıkıyor. Bulgar misafirlerin Ağustos sonu ve Eylül başlangıcı itibari ile bölgemizdeki yoğunluk beklentisi dikkate alındığında bölgenin günlük maksimum test kapasitesi konusunda acil adım atması ve süratle kapasite yükseltmesi gerekiyor” uyarısı yaptı.

“SONUÇ POZİTİF OLURSA BAŞKA BİR SORUN ORTAYA ÇIKACAK”

Turistleri test merkezlerine taşıma yerine, otellerinde test yapmalarının sağlanması gerektiğini söyleyen turizmci Fahrettin Çiçek, “Testlerin uygulaması ile ilgili de bulunacak çözüm çok önemli. Bölgedeki binlerce misafiri test merkezlerine taşımak yerine, kaldıkları tesislerde bu hizmetten yararlanmalarını sağlamak çok önemli bir adım olacaktır. Zira geliş gidiş günleri dışında ortalama 5 gün tatil yapma şansı olan ziyaretçilerin bir gününü de test merkezlerine giderek veya orada kuyruklarda bekleterek heba etmemek gerek” ifadelerini kullandı. Gelen turistin ülkesine dönüşü sırasında yapılacak testin pozitif çıkması halinde başka bir sorunun ortaya çıkacağını belirten Çiçek, “Testler sonucunda Covid-19 pozitif çıkan misafirler ülkelerine dönemeyecek, burada karantina kalacaklar veya tedavi süreçleri başlayacak. Bu da ayrı bir sorun olacak. Ülkemizde kaldığı dönem içerisinde olası temasları nedeni ile filyasyon yani hastalığın kaynağını bulma açısından ilave yükünü arttıracak. Diğer yandan en önemlisi ise bulaşma riski bizim ülkemizde gerçekleşmiş olacak” diyerek uygulamanın tekrar gözden geçirilmesini istedi.