Kuyucak'ın Kurtuluş Mahallesinde yaşayan evli ve üç çocuk annesi 43 yaşındaki Semra Ünal, incir, çilek cipsi gibi yenilikçi buluşlarının yanında cennet hurması kurusu ile tarım ürünlerine değer katıyor. 23 yaşındaki kızı Gizem'in hazırladığı "Cennetten gelen tatlar" isimli proje ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Genç Çiftçi Projesi'ne başvurup 30 bin lira hibeyle girişimciliğe adımını atan Ünal, kendi geliştirdiği incir cipsi fikriyle başarı elde etti.

KAZANCI ARTTI

Ünal, incir cipsinin yanında özel kurutma yöntemiyle ortaya çıkan cennet elması kurusuyla gelirini arttırdı. Üretip internet üzerinden pazarladığı ürünlerle yıllık 250 bin lira ciro elde ettiğini belirten Ünal, “İncir cipsi üretimimizi 400 kilodan 6 tona çıkardık. Yıllık 5 ton civarında cennet elması kurusu üretiyoruz. Bunların yanında bu yıl incir sirkesi, incir pekmezi, incir pastali ve çilek cipsi üretimine de ağırlık verdik. Tarımsal ürünleri işleyip katma değer sağlıyoruz. Kuru incir cipsinden 150 bin lira, cennet elması kurusundan da yıllık 100 bin lira civarında kazanç sağlıyorum” dedi.

DÜNYAYA İNCİR CİPSİNİ TATTIRACAĞIZ

İncir cipsinin ilk ihracatını Avusturya’ya yaptığını belirten Ünal, “İncir cipsi ülkemizde çok sevildi. Türkiye’nin her yerine kargo ile incir cipsini yolluyoruz. İlk defa Avusturya’ya da bu ürünümüzü gönderdik. Hedefimiz ihracat yapmaktı. Bunun için ilk adımı attık. Diğer ülkelere de incir cipsini tattıracağız” diye konuştu.

KADINLAR CESUR OLSUNLAR

Kadınlara girişimcilik için cesur olmaları tavsiyesinde bulunan Ünal, “Kazancımla hem aile ekonomisine katkı sağlıyorum, hem de kadınlara istihdam sağlıyorum. İşletmemde sezonluk olarak 30 kadını istihdam ediyorum. Fabrika gibi çalışıyoruz. Benim yaptığımı tüm kadınlar başarabilir. Kadınlar cesaretli olduktan sonra başaramayacakları bir iş yok” ifadelerini kullandı.