Pamuk hasadı öncesi konuşan Başkan Kendirlioğlu, şu anda borsada oluşan pamuk fiyatlarının üç yıl önceki fiyatlarla aynı olduğunu belirterek, pamuktan kazanmayan üreticilerin başka bir ürüne yönelmemeleri için yetkilileri şimdiden tedbir almaya çağırdı. TMO'nun fındık, incir gibi pamuk alımı da yapabileceğini belirten Kendirlioğlu, pamuk alımında TMO'nun devreye girmesinin pamuk fiyatlarını, üreticilerin lehine etkileyeceğini söyledi.

"TMO TARAFINDAN ALINMALI"


Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, yaklaşık 2 ay sonra başlayacak pamuk hasadı öncesinde, önemli açıklamalarda bulundu. İncir gibi pamuğun da TMO tarafından alınması gerektiğini belirten Kendirlioğlu, "Geçen yıl TMO, incir alımı yapmaya başladı. Bu alım, düşme eğiliminde olan incir fiyatlarını durdurdu, bir miktar da yükselişe geçirdi. Sıkıntının yaşandığı bir diğer ürün ise pamuk. Şu anda borsada oluşan pamuk fiyatları üç sene önceki fiyatlar. Pamuğun da TMO'nun kapsamına alınması gerektiğine inanıyorum. Yaklaşık 2 ay sonra pamuk hasadına başlanacak. Bu az bir zaman değil, bu zaman içerisinde TMO, TARİŞ'ler eliyle pamuk alımı yapmak için hazırlık yapmalı. Devletin TMO aracılığıyla pamuk alımı yapacağını duyurması ise, pamuk fiyatlarını üreticinin lehine etkileyeceği gibi, üreticinin pamuk ekiminde ısrarcı olmasını sağlayacaktır" dedi.

"BİR AN ÖNCE ADIMLAR ATILMALI"


Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu, Türkiye'de Şanlıurfa'dan sonra en fazla pamuğun Aydın'da üretildiğini dile getiren Kendirlioğlu, "Ülkemizde pamuk üretimi, 3 milyon ton civarında. Şanlıurfa’dan sonra en fazla pamuk üretimi de ilimizde yapılmakta. Pamuktan kazanmayan üreticilerin başka ürünlere yönelmesi, diğer ürünlerin fiyatlarını da düşürecektir. Pamukla ilgili ileride ah, vah demektense yetkililer, şimdiden tedbir almalı. Bilindiği üzere yerli tekstil sanayimizin, ülkemize katkısı 15 milyar dolar. Tekstil sanayimizin, pamuk ham madde ihtiyacının yüzde 50’si dışarıdan karşılanıyor. Pamuk alanlarının daralması, ülkemizi döviz anlamında da sıkıntıya sokacak. Pamukla ilgili ortaya çıkacak tüm olumsuzluklar dikkate alınarak, ülkemiz ve üreticilerimizin faydasına bir an önce adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.