5326 sayılı Kabahatler Kanununun Emre Aykırı Davranış Başlıklı 32. Maddesi gerekçe gösterilerek ADD Başkanı Halil Erdaş ve bir önceki dönem başkanı İsa Çetin’e 392’şer lira ceza kesildi. Her iki ismin Atatürk Anıtına saat 10.00 sıralarında gitmelerine rağmen Kaymakam Ahmet Soley'in imzasının bulunduğu tebliğlerde suçun işlediği saatin 16.00 yazması dikkat çekti.

“HALA NE SUÇ İŞLEDİK BİLMİYORUZ”


Konuyla ilgili konuşan İsa Çetin, “Atatürk’ün huzuruna çıkmanın da bir bedeli varmış. Bedel ödüyoruz diyorlar ya asıl bedeli kimler ödüyormuş görülüyor. Atatürk’ü sevmenin, önderinin manevi huzurunu muhtelif zamanlarda ziyaret etmenin bedeli hakikaten ağırmış. Kaymakam bey suç duyurusunda bulunmuş. Buna istinaden çağırdılar. Türk’ü kendi ülkesinde Atatürk’ün huzuruna çıkarmama gayretleri var. Benim aklım ermedi. Cumhurbaşkanımız bu durumu bize izah etmeli. Atamızı ziyaret etmek, saygı duruşunda bulunmak, Ne Mutlu Türk’üm Diyene demek ne kadar zormuş” dedi.
Hala ne suç işlediğini bilmediğini ifade eden Çetin, “Hala ne suç işledim bilmiyorum. Ben bugün sabah tarlaya gittim. Gelirken dedemin, ninemin ve onun annelerinin mezarını ziyaret ettim. Annemin mezarını da ziyaret ettim. İnşallah kimse görmez dedim kendi kendime. Burada da ceza yazarlar dedim. Bu cezalarla bizi yıldırmak, zor durumda mı bırakmak istiyorlar, anlamış değilim” dedi. Evindeki tadilatlar sebebiyle kredi çeken ve emekli maaşı bu kredilere gittiği için eline para geçmediğini ifade eden Çetin, böyle bir cezaya hiçbir anlam veremediğini söyledi.

“HER ZAMAN GİTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”


Sözlerini sürdüren Çetin, “Ben varlığımı sorguluyorum. Dilim var konuşamıyorum diyorum. Acaba bu mu olmalı Türkiye’nin gündemi? Eğer bu suçsa benim çiçeği koyduğum saat 10.00. Ama kabahatin işlendiği saat 16.00 yazıyor. Bu da anlaşılır gibi değil. Ben Cumhur’um. Atatürk’ün huzuruna çıkmaktan dolayı neden 400 lira ceza ödüyorum? Atatürk’ü sevmenin bedeli ölmekse gerekirse ölürüm. Diyanet İşleri Başkanı Atatürk’e ihanet ediyor, neden harekete geçmiyorlar? Gitmeye devam edeceğiz her zaman. Atatürk İstanbul’u ikinci kez düşman elinden kurtardı. Birincisi Fatih tarafından yapılmıştır, ikincisi Atatürk tarafından yapılmıştır. Uyan ey Türk milleti uyan. 1934’ten beri Ayasofya’da onun sayesinde namaz kılınıyor. Ben Atamın huzuruna gitmeyeyim de kim gitsin, biz gitmeyelim de kim gitsin?” şeklinde konuştu.
ADD Başkanı Halil Erdaş da, “Ceza yazacak ne vardı? Ferdi olarak çiçek koyduk, saygı duruşunda bulunduk. Kaymakamlığın kendi inisiyatifinde olan bir ceza geliyor. Hiçbir yerde böyle bir şey yok. Millet çelenk koydu, tören yaptı. Biz bireysel olarak gittik, 400 lira ceza yedik, anlaşılır gibi değil” dedi.

NE OLMUŞTU?


ADD Karacasu Şubesi, 22 Temmuz 2020 tarihinde bir dilekçe ile 24 Temmuz günü Atatürk Anıtında saygı duruşu yapıp çiçek sunma talebinde bulundu. ADD’ye cevap yazısında sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulup kalabalık oluşturmamak ve sonrasında herhangi bir konuşma ve basın açıklaması yapılmamak üzere çiçek sunma ve saygı duruşunda bulunmalarına izin verildi. Bir gün sonra ise 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesi uyarınca iznin iptal edildiğine dair yazı gönderildi. Bu iznin iptal edilmesi üzerine bireysel olarak anıta giden İsa Çetin, her yıl olduğu gibi Atatürk Anıtına çiçek koyup saygı duruşunda bulundu.

5326 SAYILI KANUNUN 32. MADDESİNDE NE DİYOR?


Emre aykırı davranış Madde 32 - (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir. (2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir. (3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526’ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.