Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığının Didim’de bulunan mülkiyeti hazineye ait olan fakat daha sonra Özelleştirme İdaresine geçen 1280 ada, yeni adıyla 175 Ada 144 parseldeki imar planlarındaki değişiklikler, Didim Derneğince düzenlenen basın toplantısında anlatıldı. Dernek Başkanı Mehmet Soysalan ve dernek yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda hukuki sürece değinildi. Soysalan, Özelleştirme İdaresinin Didim’deki 22 imar planına dava açtıklarını kaydederek, Karayollarıyla ilgili de başvurdukları dilekçelerdeki gelişmeleri anlattı. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Hekimoğlu ise Didim’in hava ve suyuyla avantajlı bir yer olduğunu ifade ederek, hazine arazilerinin çok olmasının da şehir kentleşmesi açısından avantaj olduğunu belirtti. Hekimoğlu, hazine arazilerinin çok olmasına rağmen kentleşme noktasındaki bazı adımlarının dezavantaja çevrilmeye çalışıldığını belirterek, “Turizm Bakanlığı ile Belediye ilçedeki kentleşmede birlikte hareket ediyor ama Özelleştirme İdaresi ise bazı yerlerde mantar gibi çıkıyor. Yeni açılan alanlarda emsal 0,30 iken son yapılan imar planında ise bu rakam 0,60’a yükseltilmiş. Eski adıyla 1280 ada yeni adıyla 175 Ada 144 parseldeki imar planlarında bu duruma itiraz ettik” dedi.

“İTİRAZLAR SONUCU EMSALDEN VAZGEÇİLDİ”


Hekimoğlu açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “İmar planlarının amacı, kısaca kentlerin çevresel değerlenin sağlıklı bir biçimde gelişimini sağlamaktır. Oysa ilçemizde uygulanmaya konulmak istenen ve mülkiyeti maliye hazinesine kayıtlı olan kimi bölgelerdeki imar planlarında amaç farklılaşmaktadır. Ne yazık ki bu planlarda Didim'in bütünü için kabul edilen kararlarından çok farklı ama bir o kadar da ayrıcalıklı haklar tanımlayan planların onayladığını görmekteyiz. Parsel bazında, ayrıcalıklı imar hakları tanımlayan bu planların kentimizde uygulanması kabul edilemez. Bu sebeple Didim Sivil Gelişim Platformu kentimizi ve yaşamımızı doğrudan etkileyen ve özünde kamu yararı içermeyen bu rant odaklı planlara karşı, bir hukuki mücadele başlatmıştır. Söz konusu planlara karşı açılan bu dava süreci halen devam etmektedir. Bununla birlikte bugün yaşanan önemli bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak isteriz. TC. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Didim Derneği tüzel kişiliğinde açılan dava konusu eski 1280, yeni 175 Ada 144 parseldeki imar planlarını yeniden ele almıştır. İdaresince tekrar düzenlenen planlar, 2797 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanmış ve 24 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete ilan edilmiştir. Resmi Gazete'de ilan edilen verilere bakarak gerçekleştirilen incelemede şu söylenebilir ki idare, dava edilen planlarda tanımlanan yüksek emsal değerinden, itirazlar neticesinde vazgeçmiştir.”

“HALKIN TALEBİ İDARECE KABUL EDİLDİ”


Bahse konu imar planlarının takipçisi olacaklarını belirten Hekimoğlu, “Bilindiği üzere dava edilen planlarda emsal değer 0.60 olarak tanımlanmıştı. Bu değer yürürlükte bulunan ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 28 Aralık 2008’de onaylanan 1/25000 ölçek Didim ( Aydın) Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Revizyon Çevre Düzeni Planı'nda tanımlanan 0.30 değerinin iki katıdır. Bu kabul edilebilir bir plan kararı değildir. Üst ölçek plan kararlarına da aykırı olan bu karar, kentimiz değerlerini tamamen rant odaklı pazarlayan bir karardı. Bu sebeple kararın iptal edilerek, emsal değerin 0.30 olarak tanımlanması gerektiği dava konusu edilmiştir. Gelinen noktada idare, dava süreci devam ederken, bu karardan vazgeçmiş ve yeni onayladığı imar planında emsal değeri 0.30 olarak tanımlamıştır. Bu Didim halkının kentine sahip çıkma başarısıdır. Anayasal haklarını kullanarak planları yargıya götüren halk, neticede kentimizde doğru plan kararların uygulanmasını sağlamıştır. Halkın haklı talebi idare tarafından kabul edilmiş, itirazlar neticesinde imar planında tanımlanan o yüksek yoğunluktan vazgeçilmiştir. Bununla birlikte söz konusu planlardaki gelişmelerin mevzuatlar dahilinde incelenerek takipçisi olacağız” dedi.

KARAYOLLARINA TEŞEKKÜR EDİLDİ


Didim Derneği Başkanı Mehmet Soysalan, Karayolları Bölge müdürlüğüne Mavişehir, Sağtur ve TOKİ kavşağına ışık ve tabela konusunda başvuruda bulunduklarını ve bahse konu yerlerde karayollarının çalışmalar yaptığını kaydederek, dilekçelerinin karşılığının bulmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Soysalan Karayolları Müdürlüğüne çalışmalarındaki duyarlılık için teşekkür ederken, bu tür konuların da takipçisi olacaklarını kaydetti.