2020 üniversite sınavı TYT sınavından 500 tam puan alan Halid Oğuz Serçe, bu alandaki Türkiye birincisinden biri olmayı başardı. Öğretmen Abdullah Serçe ile ev hanımı Sümeyra Serçe’nin üç çocuğundan Halid Oğuz, genetik bir göz hastalığı olan retinal distrofi olarak dünyaya geldi. Anaokuluna giderken hastalığı ortaya çıkan gence, geçen yıl Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan kontroller sonucunda yüzde 61 görme engelli raporu verildi. Görme engelli olmasına rağmen hedeflediği üniversiteye gitmek isteyen genç, sınava girerek özel kolej sınavından tam burs kazandı.

AZMİYLE BAŞARDI


Serçe, okulundaki çalışma azmiyle de örnek oldu. Aydın Uğur Okulları öğrencisi olan ve görme problemi nedeniyle sınıfında ön sıraya oturan genç, derslerde öğretmenlerin tahtaya yazdığı notların cep telefonu ile fotoğrafını çekerek konuları takip etti. Kitapları burnuna dayayarak okuyan ve ütü masası üzerinde test çözen Serçe, bel ve sırt ağrılarına aldırış etmeden günün 11 saatini test çözmeye ayırdı. Tüm olumsuzluklara rağmen asla pes etmeyen Serçe, azminin karşılığını YKS’nin TYT türünde Türkiye birincisi olarak aldı.

“ARKADAŞLARIM UYUDUĞUMU SANIYORDU”


Türkiye birincisi olan Halid Oğuz Serçe, başarısının sırrını Ses Gazetesi'ne anlattı. Sınava günde 11 saat ders çalışarak ve soru çözerek hazırlandığını dile getiren Serçe, “İyi sonuç bekliyordum ama birincilik yoktu kafamda. Mutluyum. Çalışmak benim için hayatın ta kendisi olmuştu. Boş zamanlarımda değil sürekli ders çalışırdım. Gece saat 4’te uyanırdım, test çözerdim. Pandemi sürecinde günde 11 saat çalıştım. Soru odaklı çalıştım, sınav yaklaşınca doğru deneme sınavlarıyla hazırlandım. Günde 700’e yakın soru çözdüm. Okulda telefonlar toplanıyordu. Bana tolerans gösterildi. Ben tahtayı göremediğim için telefon kamerasını kullandım. Oturduğum sıra konusunda yardımcı oldular. Engelimi hissetmeyeceğim şekilde bir ortam hazırlandı. Okulda arkadaşlarım beni test çözerken gördüklerinde uyuduğumu sanıyorlardı. Bel, sırt ağrılarına yol açıyordu. Bir süre ütü masasının üstünde çalıştım” dedi.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ TERCİH EDECEK


Sınava bir hedef doğrultusunda çalıştığını ve asla pes etmediğini belirten Serçe, “Hedeflerinin olması çok önemli. Baştan beridir benim bir hedefim vardı. Ona odaklanarak çalışıyordum her zaman. Bu beni motive etti. İstediğim üniversitenin fotoğraflarını duvara astım, o üniversitenin videolarını izleyerek kendimi motive ettim. Sınav sürecinde bir süre sonra herkes pes ediyor. Benim pes etmemi engelleyen şey hedefim oldu. Gözlerimdeki optik sinirlerimde gen eksikliği var. Gözlük bir işe yaramıyor. Ne kadar ışığa odaklanırsam odaklanayım optik hücreler algılamakta yetersiz kaldığı için sürekli eğilerek ders çalıştım. Kitapları burnuma dayayarak okudum. Benim sınavda sıkıntım saati görememekti. ÖSYM’ye dilekçe yazdım, ön sırada oturmak için. Bu dikkate alındı. TYT’de ön sırada oturdum. İyi sonuç bekliyordum. Birincilik yoktu kafamda. Mutluyum. Psikoloji okumak istiyorum. Hayalim için bölüm değiştirdim. Psikolojide ilerlemek istiyorum. İyi bir üniversiteye girmek istiyorum. Yüksek lisans, doktora yapmak ve öğretim üyesi olmak istiyorum. Bilimsel araştırmalar yapmak istiyorum” diye konuştu.

DESTAN YAZDI


Geometri öğretmeni ve okul müdürü Gökhan Çolak, öğrencisinin azminin karşılığını aldığını belirterek, “Bu başarıda öğrencinin olduğu gibi ailesinin ve okulunun da katkısı var. Normalde okulda her sabah telefonlar toplanır. Derste telefon kullanımına tek izin verdiğimiz Halid Oğuz’dur, gözündeki problemden dolayı. Tahtadan fotoğraf çekip öyle ders çalışıyordu. Öğretmenler ve diğer öğrenciler de anlayış gösterdi. Çok sevilen bir öğrencimiz. Onun adına çok sevindik” ifadelerini kullandı. Aydın Uğur Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Altıntaş ise Aydın’dan 15 yıldır ilk kez bir üniversite sınavı birincisi çıktığını ve öğrencilerinin engellerine rağmen bir tarih yazdığını ifade etti.