Ankara’da gerçekleşen kurultayda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun salonda yerini almasıyla birlikte, önce ekranda eski genel başkanların mesajlarını içeren video yayınlandı. Ardından da Adalet Yürüyüşü'ne ilişkin bir video gösterildi. Kurultay’ın açılış konuşmasını Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da salonda yerini alırken Başkan Çerçioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte CHP liderinin hemen arkasında yer aldı.

ÇERÇİOĞLU DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından gösterilen önerge ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu delegeler tarafından Divan Başkanı seçildi. Çerçioğlu yaptığı kurultay delegelerine karşı yaptığı teşekkür konuşmasında; “Yüzyılı aşkın bir süredir, örgütüyle, seçmeniyle güçlenerek var olan demokrasinin kalesi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin 37. Olağan Kurultayına hoş geldiniz. Bugün sizlerin teveccühüyle bu kurultayda divan başkanı olarak görev yapacağım. Bu görev için bana güven duyan kurultayımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca özel olarak bir teşekkürüm de bir kadın olarak bugün divan başkanı seçilmemi, siyasette eşit haklara sahip olabilmemi sağlayan kurucu liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e minnet duygularımı ifade ediyorum. Cumhuriyetin tüm kadınları adına önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.”

“DEMOKRASİ ŞÖLENİNİ HEP BİRLİKTE YAŞAYACAĞIZ”

Kadının yüksek yararına olacak her türlü karar ve antlaşmaların yanında olduklarını söyleyen Özlem Çerçioğlu; “İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmek kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerine göz yummak demektir. İstanbul Sözleşmesi’nin yanındayız, her zaman da yanında olmaya devam edeceğiz. Partimizin bir neferi olmaktan ve bugün burada görev yapmaktan onur duyuyorum. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi, sadece bir siyasi parti değildir. CHP, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran iradenin evidir, felsefesidir. CHP, Türkiye'nin güvencesidir. Bilindiği üzere partimizin ilk doğal kurultayı Sivas kongresidir. O günden bugüne kadar süregelen tarih koridorunda bütün kurultaylarımızın, ülkemizin her bölgesinden gelen delegelerimizle tüm Türkiye’yi temsil eden bir yapı ile gerçekleştirilmiştir. Bu yapı kurtuluş günlerindeki zor şartlar altında bir yandan savaşırken, bir yandan da meclis kurup partileşmiştir. Ne mutlu ki bizler bu partinin evlatlarıyız ve bugün bu kurultayda yine hep birlikteyiz. Bugün burada bir demokrasi şölenini yine birlikte, hep beraber yaşayacağız. Vatanımızı kurtaran, sadece partimizi değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzerine tüm şehitlerimizi buradan bir kez daha minnetle anıyorum ve ruhları şad olsun diyorum.”

“BİZ SÖZÜMÜZÜ TUTARIZ, BİZ ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKARIZ”

Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında olmaktan dolayı onur duyduğunu vurgulayan Çerçioğlu; “CHP, kuruluşunun ilk gününde olduğu gibi bugünde Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığının ve bayrağımızın yılmaz bekçisidir. Böylede olmaya devam edecektir. Burada gururla söylüyorum ki, bu çatı altında olmak hepimiz için büyük bir onurdur. İlk kurultayda ‘Millî sınırlar içinde vatan bölünemez bir bütündür’ diyen kurucularımıza bugün buradan biz vatanında, cumhuriyetinde, demokrasisinde bekçisiyiz. Hiç kimse korkmasın, kimse endişelenmesin. Emanetiniz, emanetimizdir diyoruz. Sayın Genel Başkanımızın hep söylediği gibi devleti tekrar devlet ana yapacağız. Şefkatli, korumacı, kimsesizlerin kimsesi olmaya devam edeceğiz. Bugün iktidar yürüyüş kurultayımızda, iktidar olmaya ve halkımızın hak ettiği iktidara kavuşturmaya söz veriyoruz, sözümüzü de tutacağız. Çünkü biz mücadelesini Kuvayı Milliye'den, sözünü Hrant Dink’lerden, Uğur Mumcu’lardan, azmini Türkan Saylan’lardan, isyanını Pir Sultan’lardan, gücünü Deniz Gezmiş’lerden, vicdanını Erdal Eren’lerden, özgürlüğünü Bülent Ecevit'in güvercinlerinden ve iradesini Mustafa Kemal Atatürk'ten almış bir neslin evlatlarıyız. İşte bu yüzden biz sözümüzü tutarız. Biz her daim ülkemize de yurttaşlarımıza da sahip çıkarız” ifadelerini kullandı. Divan Başkanı Çerçioğlu'nun konuşması sık sık alkışlarla kesilirken, bir çok televizyon programcısı ve konuklarının duygusal anlar yaşaması ise ekranlara anbean yansıdı.