Halı dokuma eğitimleri de veren Gençtürk, bu alandaki çalışmalarıyla Türk Patent Kurumu’na başvuruda bulundu ve projelerini tescilletti. Gençtürk’ün tescillenen projeleri ile ilgili yapılan bilgilendirmede, “Çocuklar Çizsin Biz Dokuyalım projesinde çocuklar önce hayallerindeki resmi kağıda döktü, sonra da tezgahın başına geçip Gençtürk’ün yardımıyla o resimleri halı olarak dokudu. Diğer projeler ise, Biz Çizdik Biz Dokuyoruz, Kültürel Miraslarımız Dokuma Tezgahlarında, Deriler İlmek Oldu Tezgahlardan Deri Halı Doğdu şeklindedir. Dokuduğu halılarla dünyanın dört bir yanında büyük ilgi gören Sultan Gençtürk, şimdi bütün bu çalışmalarını sanatseverlerin beğenisine sunuyor” ifadeleri kullanıldı.

SANATSEVERLERİN BEĞENİSİNE SUNULDU

Didim Belediyesinin desteğiyle “Dokumada İlkler” adlı sergi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Serginin açılışına Didim Belediye Başkan Yardımcıları Yusuf Deveci ve Öznur Gündoğdu, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul, Didim ESKKK Başkanı Ali İhsan Kubaliç ile sanatsever vatandaşlar katıldı.
Açılış kurdelesi kesiminin ardından Tasarımcı Sultan Gençtürk hazırladığı proje kapsamında açılan sergilerin içerik ve çalışmalarıyla ilgili olarak ziyaretçilere bilgiler aktardı.

DOKUMACILIKTAKİ 4 PROJE SERGİLENDİ

Sergiyle ilgili bilgiler veren Tasarımcı Sultan Gençtürk, 23 sergisini Didim’de açtığını kaydederek, “Bununla ilgili halıda ne tür yenlikler yapılabilir, çünkü unutulmaya yüz tutmuş bir kültürel mirasımız olduğu için dokuma; bununla ilgili projeler düşündüm. 4 farklı alanı keşfettim. Onunla ilgili üretimler yaptım ve Türk Patent kurumundan tescillendirdim. Bunlarından birincisi Çocuklar Çizsin, Biz Dokuyalım. Bu proje, çocuklar üzerinden işlemeliydi, gelecek kuşaklara yansıtmak için, onların yaptıkları resimleri onların yaşam alanlarında dokumalarını sağladım. 4 yıl önce yola çıktık ve üretimler yaptım. Siparişler aldık. İkincisi çocuklara yaşatmak ve sevdirmek için onlara da dokumayı sevdirmeyi düşünerek Biz Çizdik Biz Dokuyoruz projesini geliştirdim. Bununla ilgili 41 öğrenci yetiştirdim. Kendileri çizdiler, kendileri dokudular hem kilim, hem halı dokumayı öğrendiler. Üçüncü projem Deriler İlmek Oldu, Tezgahlardan Deri Halı Doğdu. Salihli deri atölyeleri olarak çok zengin bir şehir, deri atölyelerinin kalıp artığı ve çöpe atacakları parçaları, isteyerek onları şeritler halinde kesip, hem geri dönüşümde derinin şıklığını halıyla buluşturarak halılar dokuduk. Dördüncü projemiz Kültürel Miraslarımız Dokuma Tezgahlarında; tarihi eserlerimizi yaşatmayı, kendi mesleğimde yansıtmayı düşündük. Mozaikleri halılara yansıtarak dokumada yaşatmayı düşündüm” dedi. Ziyaretçiler ise sergiyi çok beğendiklerini kaydederek, bu tür bir eserin Didim’de olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.