Aydın’da çeşitli ziyaretler gerçekleştirip kamu yatırımlarını yerinde incelemek için Çıldır Havaalanı’na uçakla iniş yapan Bakan Kurum, Aydın Valiliği’ni ziyaret etti. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ile bir araya gelen Bakan Kurum, milletvekilleri, belediye başkanları ve kurum müdürleriyle İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda kentin sorunlarıyla ilgili konuları değerlendiren Bakan Kurum, toplantının ardından alınan kararları açıkladı. Aydın’a 2002 yılından bu yana 25 milyar liralık devrim niteliğinde yatırımlar yapıldığını belirten Bakan Kurum, kentin geleceği için önemli kararlar aldıklarını belirtti.

SANTRALLERE ÖLÇÜM CİHAZI ZORUNLULUĞU

Aydın’ın jeotermal kaynak bakımından zengin bir şehir olduğunu ve ilde 34 adet jeotermal tesis bulunduğunu belirten Bakan Kurum, Hava Kalitesi Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikle ildeki jeotermal tesislere yıl sonuna kadar hava kalitesi ölçüm cihazlarını takma zorunluluğu getirileceğini belirtti. Sürekli ölçüm yapmak amacıyla bir tane mobil ölçüm aracını Aydın’a göndereceklerini kaydeden Bakan Kurum, jeotermalin enerji üretimi dışında tarım, seracılık, ısıtma işlemlerinde kullanılması, bölgede istihdamı ve turizm gelirlerini arttırmak amacıyla Enerji Bakanlığı ile ortak çalışma yapacaklarını dile getirdi.

"HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞI YAPACAĞIZ"

Büyük Menderes Havzası’nı canlandıracaklarını söyleyen Bakan Kurum, “Bu havza ile bölgede tarımı ve istihdamı arttıracak sulama işlemlerini yürütüyoruz. Menderes Nehri’nde kirliliği önlemek için denetimler rutin olarak devam ediyor. Haziran ayında yaptığımız denetimlerde 3 tesisimize mevzuata aykırı işlemlerden dolayı cezai işlem uygulandı. Denetimler devam ediyor. Mevzuata aykırılık devam etmesi durumunda kapatma işlemleri uygulayacağımızı ifade etmek istiyorum. Tarım Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve belediyelerimizin ortak yürüttüğü Bakanlığımız İller Bankası Genel Müdürlüğü kanalıyla destek verdiğimiz arıtma tesisi yapım işi var. Bu konuda bakanlık olarak biz her türlü fedakarlığı yapacağız. Büyük Menderes havzasıyla ilgili tüm koruma faaliyetlerini 2023’e kadar bakanlıklarımızla yaparak Menderes’i bölgemize kazandıracak önemli adımlar atacağız” diye konuştu.