Kaymakamın kendisi hakkında Atatürk Anıtına çiçek koyup basın açıklaması yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Atatürkçü Düşünce Derneği Karacasu Şubesi Eski Başkanı İsa Çetin, “Atamın ve bu ülkenin tapusu sayılabilecek Lozan Antlaşmasında payı olanların manevi huzurunda saygı duruşu yapıp çiçek koymak suçsa beni idama götürsünler” dedi.

“İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAKMIŞ”

Konu hakkında bilgi veren İsa Çetin, “Cumhuriyet Meydanının yanında polis durdurdu. Atatürk Anıtına çelenk koymuşsun dediler, Hayır dedim, çiçek koydum dedim. 23 Temmuz’da Atatürk Erzurum’da Ya İstiklal Ya Ölüm kararı aldı. 24 Temmuz 1923’te İsmet Paşa Lozan’da Türkiye’nin tapusunu aldı geldi. Ben o insanların manevi huzurunda bu anlamlı günde bir demet çiçek koymak suçsa beni idama götürün dedim. Keşke siz de olsaydınız beraber koysaydık dedim. Gazeteciye özel açıklama yapmışsın dediler. Ben özel bir açıklama yapmadım dedim Ben yıllardan beri böyle çiçek koyarım, şimdiye kadar böyle despotizm uygulanmadı. Ben Kemalist bir insanım. Kaymakam suç duyurusunda bulunmuş, ifadeye geleceksin dediler. Atamın huzuruna çiçek koyduğum için bir saat Emniyette bekletildim” ifadelerini kullandı. Savcının gözaltına gerek olmadığını söylemesi üzerine ifade alınmadan serbest bırakılan İsa Çetin Kaymakam tarafından idari para cezası uygulanacağının kendisine söylendiğini ifade etti.

NE OLMUŞTU

ADD Karacasu Şubesi, 22 Temmuz 2020 tarihinde bir dilekçe ile 24 Temmuz günü Atatürk Anıtında saygı duruşu yapıp çiçek sunma talebinde bulundu. ADD’ye cevap yazısında sosyal mesafe, maske ve hijyen kurullarına uyulup kalabalık oluşturmamak ve sonrasında herhangi bir konuşma ve basın açıklaması yapılmamak üzere çiçek sunma ve saygı duruşunda bulunmalarına izin verildi. Bir gün sonra ise 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu’nun 17. Maddesi uyarınca iznin iptal edildiğine dair yazı gönderildi. Bu iznin iptal edilmesi üzerine bireysel olarak anıta giden İsa Çetin, her yıl olduğu gibi Atatürk Anıtına çiçek koyup saygı duruşunda bulundu.

17. MADDE NE DİYOR?

2911 Sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunun 17. Maddesinde “Bölge valisi, vali veya kaymakam, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde yasaklayabilir” ifadelerine yer veriliyor.