Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi, yaptığı açıklamada, 7 Temmuz'da meydana gelen ani dolu ve sağanak yağışın, ürünlere verdiği zararı tespit etmek için bir ekip kurduklarını söyledi. Odanın ziraat mühendislerinin yer aldığı ekibin, ilçesine bağlı tüm mahalle muhtarları ile irtibata geçerek zarar gören yerleri belirlediklerini dile getiren Sevgi, daha sonra ekibin belirledikleri yerlere giderek, zararı yerinde tespit ettiklerini ifade etti. Sevgi, "Ekibimiz, en çok ve bariz zararın Beşeylül (Sinekler), Azizabat, Kurtuluş, Çobanisa ve Kuyucak merkezde olduğunu belirledi. Ekip buralarda muhtar ve üreticilerle arazileri dolaşıp zararları tespit etti ve fotoğrafladı” ifadelerini kullandı.

OLUŞAN ZARARI AÇIKLADI

Ürünlerde oluşan zarar hakkında detaylı bilgi veren Başkan Sevgi, "Beşeylül Mahallemizde zarar en çok zeytin ve sebze yetiştiricilerinde gözükmekte. Açık alan sebze yetiştiriciliği yapan üreticilerimizde yüzde 70’lere varan kayıp ve zararlar mevcut. Ayrıca zeytin üretimi yapılan mahallede kayıp yüzde 50-55 arasında gözükmektedir. Azizabat Mahallemizde ise bu zarar çok yüksek, yüzde 70’lere varan ürün kaybı gözlemlendi. Mahallede slajlık mısır ve yonca gibi ekili alanlarda ise zarar yüzde 30’larda gözükmekte. Kurtuluş Mahallemizde dolu zararından çok ani sağanak ve sel zararı gözlemlendi. Aşırı yağış dere yataklarından taşarak bahçelere mil ve taş taşıyarak büyük fiziksel ve kimyasal zararlar vermiştir. Arazilerin rehabilite edilmesi gerekmektedir. Burada zarar yüzde 10 zeytin, yüzde 60 kadar da yonca ve benzeri ekili alanların sel taşkınının taşıdığı mil, taş ve moloz ve benzeri altında kalıp yok olması şeklindedir. Çobanisa Mahallesi’nde zarar zeytinde yüzde 50-55 civarındadır. Özellikle kaba zeytin ve domat çeşitlerinde dökülme ve darbeden dolayı oluşan zarar mevcut. Kuyucak merkezimizde ise zeytinde yüzde 20-30 arasında zarar tespit edildi” şeklinde konuştu.

İKİNCİ FELAKET

Mayıs ayında meydana gelen ani ısı yükselmesinde yüzde 20-30’larda zarar gören zeytinde, zararın kısa süre önce gelen felaketle daha da yükseldiğine dikkat çeken Başkan Sevgi, konuşmasını söyle sürdürdü: “Portakaldan sonra zeytinin de böyle büyük zarar görmesi ekonomik açıdan üreticilerimizi zora sokmuştur. Bizler Ziraat Odası olarak elimizde bulunan bilgi ve belgelerle devlet büyüklerimize bu sorunları da mutlaka bildireceğiz. Üreticimiz için neler yapabileceğimize bakacağız ve bu iş için uğraş vereceğiz. Dileğimiz budur ki iyi ve faydalı bir sonuç alabiliriz.”

“BOYNUMUZUN BORCU”

Başkan Sevgi, zarar kontrolü ve tespiti sırasında kendilerinden yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkür ederek, ”Ziraat Odası olarak her zaman üreten üye ve üreticilerimizin yanındayız. Onların sorunu hepimizin sorunudur ve çözüme ulaştırmak için her şeyi yapmak boynumuzun borcudur” dedi.