ÜniAr tarafından yapılan değerlendirme olan TÜMA-2020'de, Türkiye’de bulunan 125 devlet ve 67 vakıf olmak üzere 192 üniversitede öğrenim gören yaklaşık 40 bin öğrenciden öğrenim gördükleri üniversiteye dair veriler toplandı. Toplanan verilere göre Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’in Rektörlüğünü yürüttüğü ADÜ, genel memnuniyet de dahil olmak üzere 8 ayrı kategoride değerlendirilen araştırmada, öğrencilerini memnun edemeyen üniversiteler arasında gösterildi.
ADÜ’nün TÜMA-2020'de yaşadığı büyük düşüş, Aydın’daki eğitim camiasında da şok etkisi yaratırken ildeki bazı siyasi isimlerin tepkisini de beraberinde getirdi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, ADÜ’den duyulan memnuniyetsizlikle ilgili olarak ildeki tüm seçilmişlerle birlikte STK’larla uzmanların özgür bir tartışma ortamında bir araya gelerek değerlendirme toplantısı organize edilmesi çağrısında bulunurken, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ise konuyla ilgili TBMM’ye yazılı soru önergesi sunacağını belirtti.

ADÜ YÖNETİMİNİN SORGULANMASINA YOL AÇTI

TÜMA-2020 Araştırma sonuçlarına göre ADÜ, Genel Memnuniyet Sıralaması’nda 94, Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralaması’nda 55, Üniversitelerin “Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” Sıralaması’nda 106, Üniversitelerin “Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu” Sıralaması’nda 93, Üniversitelerin “Akademik Destek ve İlgi” Sıralaması’nda 112, Üniversitelerin “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” Sıralaması’nda 86, Üniversitelerin “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği” Sıralaması’nda 68, Üniversitelerin “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” Sıralaması’nda 99, Devlet Üniversitelerinin Memnuniyet Alanlarına Göre Sıralaması’nda ise 55. Sırada yer alarak geçtiğimiz yıllara göre büyük düşüş yaşadı. ADÜ’nün TÜMA-2020'de yaşadığı düşüş Aydın’daki eğitim camiasında da şok etkisi yaratırken bazı kesimlerinin tepkisini de beraberinde getirdi. Ortaya çıkan sonuca göre ADÜ’nün, ‘Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralamasında da geçtiğimiz yıl 35. sırada olmasına rağmen bu yıl 51 basamak birden düşerek 86. sıraya gerilemesi, ADÜ yönetiminin de sorgulanmasına yol açtı.

“MUĞLA AYDIN’DAN ÇOK DAHA İYİ KONUMDA”

ADÜ’nün son 5 yıldır yapılan araştırma sonuçlarına göre, 2020’de büyük düşüş yaşamasıyla ilgili değerlendirmede bulunan İYİ Parti Aydın Milletvekili Sezgin, “Aydın’ın eğitim alanının her kademesinde ciddi bir düşüş yaşadığı da ortadadır. Üniversite öncesi dönemdeki evrelerde de ciddi bir düşüş yaşanıyor ve bütün göstergeler de bunu ortaya koyuyor. Ortaöğretim veya üniversite sınav sonuçlarına bakıldığında da bu çok net ortadadır. Hal böyleyken, yanı başımızdaki Muğla vilayeti örneğin ortaöğretim konusunda çok başarılı durumdadır. Yine üniversite olarak da aynı yıl kurulmalarına rağmen ADÜ’den çok daha iyi durumdadır. Ne yazık ki genel olarak bakıldığında eğitim anlamında Aydın olarak çok kötü durumdayız. Oysa aydın geçmiş dönemde eğitimde çok büyük başarılar sağlayan bir vilayetti. Son dönemde sağlanan eğitim alanındaki tek başarı sanırım Aydın Fen Lisesi öğrencilerinin, ‘51. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri’ yarışmasında Türkiye birinciliği elde etmesidir” dedi.

“ÖNCELİKLİ SORUMLULUK ADÜ YÖNETİMİ’NİNDİR”

ADÜ’den duyulan memnuniyetsizlik ve ADÜ’de bir süreden beri gözlenen gerileme konuları dahil Aydın’ın seçilmişlerinin bir araya gelip meseleyi etraflıca değerlendirmelerinin gerektiğine dikkati çeken Sezgin, “Aydın gibi geleneksel olarak eğitim düzeyi yüksek eğitim performansı çok üst düzeyde olan bir ilin eğitimde gerilemesi başka unsurların gerilemesiyle birlikte değerlendirilmelidir. Bunda Ankara’nın Aydın’a yönelik eksiklikleri de mutlaka pay sahibidir. Yani bu memnuniyetsizlikte Aydın’a Ankara’dan tayin edilen yöneticilerin de mutlaka payı vardır. Kimseyi suçlamak istemiyorum ama performans ortada. Valiliğin, Rektörlüğün ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de eğitimdeki genel anlamda düşüşten bir sonuç çıkarması lazım. Diğer partilerden arkadaşların da Aydın’ın eğitim alanındaki gerilemesi, ADÜ’den duyulan memnuniyetsizlik ve ADÜ’de bir süreden beri gözlenen gerileme konuları dahil Aydın’ın seçilmişleri olarak bir araya gelip bu meseleyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bu gelişmede bireysel sorumluluklar kimdedir, ikincisi toplumsal trendlerin payı ve üçüncü olarak bundan sonra Aydın’ı eğitim alanında eski günlere taşımak için ne gibi önemler alınması gerektiği etraflıca masaya yatırılmalıdır. Yine bu noktada ADÜ’nün gerilemesinde bireysel faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Bir üniversitenin ilerleyip gerilemesi, o üniversitenin yöneticilerinin öncelikli sorumluluğunda olan bir durumdur” diye konuştu.

“AYDIN’DAKİ SİYASİLERE ÇAĞRI YAPTI”

Türkiye’de ADÜ ile birlikte tüm kamu üniversitelerinde aşırı derecede politize tayinler yapıldığını da vurgulayan Milletvekili Sezgin, “Aydın tabiatıyla genel gidişattan da etkileniyor ve Aydın’a özelde bir takım sorunlar söz konusu ancak genel itibariyle de bakıldığında üniversite konusunda Türkiye çapında da gerileme devam ediyor. Özgür düşüncenin gerilemesi, üniversite politikalarına gerekli özen ve önemin atfedilmemesi, Türkiye’nin adeta bu iktidar tarafından karanlığa doğru sürüklenmesiyle de bağlantılı bir meseledir. Üniversitelerde ne yazık ki liyakate önem verilmiyor ve ‘Tek Adam Rejimi’nin menfi sonuçları üniversite hayatına da yansıyor. Sonuç olarak Türkiye’deki üniversiteler ‘Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi’ listesinden de gittikçe dışarıya kayıyor. Yıllar önce bu listedeki 200-300 üniversite arasına giren kamu üniversitelerimiz vardı. Sonuç olarak gerek ülke, gerekse Aydın özelinde esasen eğitimde gerilememiz devam ediyor. Bununla birlikte eğitimin geriye düşmesi sadece eğitim sektörüne de ait değildir. Bu topyekün toplumsal başka unsurlar da göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Aydın’da diğer partilerden siyasilerle bu meseleye dair çözüm odaklı bir toplantı organize edilmeli ve bu toplantılara STK’larla uzmanların da katılımı sağlanarak özgür bir tartışma ortamı içerisinde bir araya gelinerek değerlendirme yapılmalıdır” dedi.

“ADÜ’DEKİ DÜŞÜŞÜN İRDELENMESİ GEREKMEKTEDİR”

ADÜ’nün TÜMA-2020'de yaşadığı büyük düşüşe ilişkin TBMM’ye yazılı soru önergesi sunma hazırlığında olduğunu belirten CHP Aydın Milletvekili Bülbül ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarına göre Aydın Adnan Menderes Üniversitesinin tüm üniversiteler arasında genel memnuniyet kriteri içinde 2018 yılında 60., 2019 yılında 78. ve 2020 yılında 94. sırada olduğu tespit edilmiştir. Bu düşüşün eğitim sisteminde ve üniversitelerde gerçekleşen yönetimsel hatalardan, üniversite yönetimin eğitim esaslarından uzaklaşarak mevcut siyasal iktidarın uzantısı gibi hareket etmesinden, öğrencilere sağlanan imkanların azalmasından kaynaklandığı açıktır. Aynı zamanda bu düşüş, bilim yuvaları olarak adlandırılan üniversitelerin yanlış eğitim politikalarının bir yansıması olarak görülmelidir. Yurt dışında bir tek makalesi bile yayınlanmamış, reisçi rektörleri atayanlar bugün eğitimin, üniversitelerin bu halde olmasının tek sorumlusudur. Kısaca AKP ülkenin her kurumunu katlettiği gibi eğitimi de katletmiştir. Bu nedenle 2020 yılına ait yaşanan bu düşüşün nedeninin irdelenmesi ve Adnan Menderes Üniversitesinin geçmiş yıllarda sahip olduğu başarının temin edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.