MAKİNALAŞMA ÜRETİMİ ARTTIRDI
El üretiminin yanı sıra makinalaşmaya da önem veren Alaca, makine işlemesinde 35 çeşit ürün kalıbı olduğunu söyledi. Alaca, “Nargile kalıbından balık tavasına, köfte tabağına, güveç ve tepsi çeşitlerine kadar 35 çeşit kalıp var. Türkiye’nin her yerine gidiyor. Arabistan’a mal veriyoruz. Katar’a ve Dubai’ye mal gönderiyoruz. Ayda aşağı yukarı yaz sezonunda günde bin parça mal çıkarıyoruz. 3 çeşit nargile, 2 çeşit sarma taşı, balık tavası, iki çeşit köfte tabağı, 3 çeşit tepsi, 5-6 çeşit güveç, su kupası çeşitleri, mangal tepsisi kalıbımız var” dedi.
“DEVLET BU MESLEĞİN YAŞAMASINA DESTEK OLMALI”
İlkokuldan çıktıktan sonra bu mesleğe çırak olarak başladığını daha sonra 1992 yılında 23 metrekare bir alanda ilk dükkanını açtığını dile getiren Alaca, “Bu işin sonu yok. Her zaman ihtiyaç olan insanlık var oldukça bu meslek yaşar ama işte öğrenmeye açık insanlar lazım. Üretim kapasitemizi arttırabiliriz. Pazar mevcut. İmkanımız olacak 90-100 kişi çalıştırırım. Devlet bu mesleğin yaşamasına destek olmalı. Elazığ’da mesela Valilik, Belediye, Ticaret Odası birleşmiş vasıfsız insanlara bu zanaatı öğretiyor. Karacasu’dan götürülen usta bu eğitimi verdi. Karacasu’da 30-40 ustamız var ama öğrenmeye niyeti olan kimse yok. Aydın’daki kurumlar da bu konuda önayak olmalı. Neden biz Elazığ gibi olmayalım? Böyle giderse 10 sene sonra Karacasu’da da bu zanaat biter” dedi.