İncirliova ilçesinde girişimci Övünç Yorbik, üç yıl önce bir dönümlük serada ejder meyvesi yetiştirmeye başladı. Seradaki her bir direğe 4’er adet gruplar halinde bitkiyi koyan Yorbik, 3 yıl sonra meyvesini veren her bitki grubundan 40-45 meyve aldı. Ejder meyvesi hasadını gerçekleştiren Yorbik, bu meyvenin bakım ve su ihtiyacı fazla olmayan, ekstra gübre istemeyen dayanıklı ve verimli bir meyve olduğu söyledi.

ÜRETİMİ ARTTIRACAK


Pitayanın Aydın iklimini çok sevdiğini ve yüksek verim verdiğini belirten Övünç Yorbik, “Şu an için ürünlerimi rahatlıkla satabiliyorum. Ancak daha büyük alanlarda hem meyve, hem fidan yetiştiriciliği yapmak için çalışmalarıma başladım. Yüksek miktarda üretim gerçekleştirdiğimde Tarım ve Orman Bakanlığımızın Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) aracılığıyla satmayı düşünüyorum” dedi.

AVRUPA’YA GÖNDERİLİYOR


Meyvenin görüntüsüyle de büyük ilgi çektiğini dile getiren Yorbik, “Pitaya meyvesi, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve C vitamini yönünden oldukça zengin, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan, lif yönünden zengin ve güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor. Daha çok Meksika, Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Vietnam, Malezya gibi birçok farklı ülkede yetişen ve ülkemizde 15-25 TL arasında değişen pitayanın tane fiyatı Avrupa’da 20 avroya kadar çıkabiliyor” diye konuştu.