Başkan Şahin, vatandaşların büyükbaş ve küçükbaş hayvanları kurban ederek, ibadet vazifelerini yerine getirecekleri Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldığını hatırlattı. Koronavirüs salgını nedeniyle bu bayramın, önceki yıllardaki bayramlara göre çok daha fazla tedbir altında geçeceğini belirten Şahin, "Hem insan, hem de hayvan trafiğinin üst seviyelerde seyredeceği Kurban Bayramı'mızın büyük problemler yaşanmadan tamamlanabilmesi için hepimizin sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekmektedir. Bu yıl ülke genelinde yaklaşık olarak 950 bin büyükbaş, 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvanın kurban edileceğini öngörmekteyiz. Bu sayılar göz önünde tutulduğunda, yıllık kesimin küçükbaş hayvanda yaklaşık yüzde 50’si, büyükbaş hayvanda ise yaklaşık yüzde 30’unun Kurban Bayramı’nda yapıldığı görülmekte ve alınacak tedbirlerin ne denli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır" dedi.

“SAĞLIKLI GIDANIN ANAHTARI VETERİNER HEKİMLER”

Gıda kökenli hastalıkların yüzde 90'ının hayvansal gıdalardan kaynaklandığına işaret eden Başkan Şahin, bundan dolayı her zaman olduğu gibi bayramda da güvenli ve sağlıklı gıdanın anahtarının veteriner hekimler olacağını ifade etti. Şahin, “Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvan temin ederken, tüylerde mat ve karışık görünüm, ağızda ve burunda anormal akıntı, çevreye karşı duyarsızlık ya da fazla ilgi, kulaklarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıtlı olduğunu gösterir küpenin olmaması ve benzeri gibi risk taşıyan kriterleri göz önüne almalarının yanı sıra mutlak surette veteriner hekim tarafından detaylı muayene işlemi yapılmış hayvanları kurban etmelidirler. Satın alacak oldukları hayvanın, veteriner sağlık raporunun, pasaportunun ve nakil belgelerinin olup olmadığı sorgulanmalı ve hayvanların denetimi yapılan satış yerlerinden ya da kayıtlı hayvancılık işletmelerinden alınması, yine denetimi yapılan ve izin verilen yerlerde kesim işleminin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Kesim sonrası ortaya çıkacak olan hayvansal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin ve kurbanlık hayvanların etlerinde ya da iç organlarında görülen ve şüphe uyandıran durumların ilgili kurumlara anında bildirilmesinin ortaya çıkabilecek olan zoonoz hastalıkların riskini minimuma indireceği unutulmamalıdır” dedi.

“HALKIMIZ MÜSTERİH OLMALIDIR”

Bayramda çok kısa sürede çok fazla miktarda hayvan kesilecek olmasının koronavirüsün insanlar arasında bulaşma riskini beraberinde getireceğine dikkat çeken Başkan Şahin, “Randevulu kesim yapılması ve kesim yerlerinde kalabalığın azaltılması, uygun hijyen şartlarının ve dezenfeksiyon işlemlerinin yoğunlaştırılması büyük önem arz etmektedir. Son günlerde gündeme gelen koronavirüs hastalığının kurbanlık hayvanlardan insanlara geçip geçmediği konusu halkımız nezdinde panik yaratmaktadır. Halkımız bu noktada müsterih olmalıdır. Kurbanlık hayvanlarda da dahil olmak üzere, çiftlik hayvanları ve evcil hayvanlardan insanlara koronavirüs hastalığının bulaştığına dair bir bulgu bildirilmemiştir” ifadelerini kullandı. Tüm vatandaşların bayramını kutladığını dile getiren Şahin, alınacak ilave tedbirlerle sağlıklı ve mutlu bir bayram temennisinde bulundu.