Aydın Valiliği tarafından "15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla kentte birçok etkinlik gerçekleştirildi. FETÖ'nün hain darbe girişiminin püskürtülmesinin 4’üncü yıl dönümü nedeniyle vatandaşlar, Atatürk Kent Meydanı'nda toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ulusa sesleniş konuşması ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Aydın Valisi Hüseyin Aksoy kürsüye gelerek konuşma yaptı.

AYDIN’IN EFELERİ HAZIR OLMUŞTUR


Vali Hüseyin Aksoy, konuşmasında şunları söyledi: “15 Temmuz 2016 günü Türkiye’de milli iradeye yönelik gerçekleştirilmek istenen darbe teşebbüsü sırasında canlarını ortaya koyarak şahadet şerbeti içen şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. O kanlı 15 Temmuz gecesi sokaklar ve meydanları doldurup vatanları, bayrakları, özgürlükleri, gelecekleri uğruna canlarını ortaya koyup darbecilere meydan okuyan tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Eğer biz bugün Ayyıldızlı bayrak altına özgürce gezebiliyorsak, minarelerimizden 5 vakit eza okunmaya devam ediyorsa, geleceğimize güvenle bakabiliyorsak bunu şehitlerimize, gazilerimize ve onların yolundan giden kahramanlarımıza borçluyuz. Değerli Aydınlılar, bu ülke ne zaman dara düşse, bu vatan ne zaman vatandaşına, yiğitlerine, efelerine ihtiyaç duymuşsa tüm Anadolu halkı gibi Aydın’ın Efeleri de hazır olmuştur. Her zor noktada, her dara düştüğümüzde nasıl efeler olduysa 15 Temmuz’da da meydanları doldurup ülkemize göz koyanlara bir kez daha haddini bildirdiniz. Yörük Ali Efe’nin torunları Nedip Cengiz Eker olarak tekrar ortaya çıktı ve 15 Temmuz’da gereken dersleri gerekenlere verdi.”

15 TEMMUZ ŞANLI BİR DEMOKRASİ ZAFERİDİR


İstiklal Harbi’nden bu zamana vatan topraklarını korumak için kesintisiz bir mücadele yürütüldüğünü dile getiren Vali Aksoy, “Bu topraklar üzerinde hesabı olanlar hiç bitmedi. Bizim de Türkiye olarak ateşle imtihanımız hiç bitmedi. Bu ülkeyi dışarıdan parçalayamayan hainler bizi içimizden parçalamaya cüret etti. Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin ilerlemesini, dünyada saygın bir ülke olmamızı istemeyenlere karşı vatandaşlarımız alanlara inerek vatansevere Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet mensuplarının üstün gayretleriyle darbe girişimi engellenerek yeniden bir dirilişe imza atıldı. Ülkemiz 15 Temmuz’da tarihte hiçbir devletin, milletin başına gelmemiş bir hainlikle karşı karşıya kaldı. Bizim içimizde bizim gibi giyinen içimizden biriymiş gibi zannettiğimiz aynı kıbleye döndüğümüzü sandığımız hainlerin kanlı saldırısına maruz kaldı. Aziz milletimizin kendisinden bekleneni yerine getirip bu hain darbe girişimin bertaraf ederek kutlu bir zafere dönüştürdü. 15 Temmuz devlet içine sızmış kendisine emanet edilmiş devlet silahlarını kendi vatandaşlarına kullanmaktan çekinmeyen, ülkemizi parçalamak ve milli iradeyi yok etmek isteyen hainlere karşı yüce milletimizin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ile kazanılmış tarihe altın harflerle kazınmış şanlı bir demokrasi zaferidir. Milletimiz o gece devletinde sembolleştirdiği özgürlüğü, bayrağını, inancını, geleceğini korumak için olaya kendisi el koymuştur. Dünyada bunun eşi benzeri yoktur. Milletimizle iftihar ediyoruz ve gurur duyuyoruz” dedi.

15 TEMMUZ TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILDI


Vali Aksoy, sözlerini söyle sürdürdü: “Milletimiz öyle bir yürüdü ki 251 şehit verdik, 2 bin 193 gazimiz oldu. Ama bu alçak FETÖ’nün arkasındaki kahpe iz sürücülere bu ülkeyi teslim etmedik. 15 Temmuz kökü nerede olursa olsun, hangi güce dayanırda dayansın, iradesini hangi odağa teslim ederse etsin bu ülkeye ait olamayanlara karşı tarihi bir meydan okumadır. Bu darbe girişiminde milletimiz Malazgirt’te olduğu gibi bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koydu. Milletimiz Anadolu topraklarını hayat alanı olmanın ötesinde istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya haykırdı. Milletimiz bu ülkeyi kendisine yar etmemek için saldıranlara karşı Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da ne cevap vermişse 15 Temmuz’da da aynı cevabı verdi. Türk milleti kazandığı bu demokrasi zaferi ile top, tank, uçak ve helikoptere karşı onurlu direnişi ile bağımsızlığından ve demokrasisinden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamış ve birçok ülkeye yol gösterici olmuştur. Milletimizi 15 Temmuz’da gösterdiği şanlı direnişin öyküsü tarihe altın harflerle yazılmış bir destan olarak dilden dile, gönülden gönüle aktarılarak nesiller boyu anlatılmaya ve ibret alınmaya devam edecektir.”

ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ


Türk milletinin birçok millete ilham kaynağı olduğunun altını çizen Vali Aksoy, “Değerli Aydınlılar Anadolu’da yazılan bu kutlu destan ülke sınırlarını aşmış gönül coğrafyamızda büyük bir heyecana yol açmıştır. Bilindiği üzere bizim fiziki sınırlarımız başka, gönül sınırlarımız bambaşkadır. Hem kendimiz hem de gözünü, hem de gönlünü bize çevirmiş kardeşlerimiz için güçlü olmak, güçlü kalmak zorundayız. Türkiye yıkılırsa sadece bir ülke yıkılmış olmaz, bir tarih bir medeniyet, bir inanç ve kültür kalesi de yıkılmış olur. İşte bu şuurla hep birlikte daha çok çalışmalıyız. Aziz milletimiz geçmişten aldığı ilhamla milli birlik ve beraberlik şuuru içinde hür ve bağımsız yaşama azim ve kararlılığını ilelebet sürdürecektir. Her türlü zorlukları aşarak kurduğumuz devletimizi bin yıldan beridir sürdürdüğümüz kardeşlik ruhuyla daha da yüceltmek temel sorumluluğumuzdur. Bunun için sosyal, kültürel, ekonomik ve diğer alanlarda gelişmiş diğer devletleri aşmak için çaba göstermeli ve çok çalışmalıyız. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü, istikbal ve istiklal için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Aydınlıların Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

NÖBET TUTTULAR


Vali Aksoy'un konuşmasından sonra şiirler okundu, dualar edildi. 15 Temmuz’da şehit olan polis memuru Nedip Cengiz Eker’in hayatını anlatan belgesel ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı. Mehteran ve semazen gösterileri ilgiyle izlendi. 15 Temmuz Demokrasi Koşusu’na katılan sporcular Vali Aksoy’a Türk Bayrağı teslim etti. Kent Meydanı'nı ellerindeki Türk Bayraklarıyla dolduran vatandaşlar, gece sabaha kadar temsili nöbet tuttu.