İlçede konut piyasasının canlanmasıyla Kuşadası tapu dairesinde yapılan işlem sayısı 20'lerden 70-80'lere çıktı.

İNTERNETTEN ALINAN RANDEVU İLE İŞLEMLER YÜRÜTÜLÜYOR

Kamu bankalarının 1 Haziran’da aldığı ortak kararla, konut kredilerindeki faizin sıfır dairelerde yüzde 0.64, ikinci elde ise yüzde 0.74 olmasıyla birlikte konut piyasasında hareketlenmeler yaşanıyor. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen vatandaşlar ise ev alım satımı yapmak için tapu dairelerinde yoğunluğa neden oluyor. Kuşadası Tapu Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, faizlerin düşürülmesiyle birlikte pandemi sürecinde 30-40 işlem olurken hayatın normalleşmeye başlamasıyla bu oranın iki katına çıktığı belirtildi. Vatandaşların pandemiden önce sıramatikten numara alarak müracaat ettikleri, Genel Müdürlüğün yaptığı değişiklikler sonucunda vatandaşların sadece internet üzerinden randevusunu alarak randevu saatinde tapuya gelerek yaptıkları işlemler neticesinde imzasını atttığı ifade edildi. Buna göre, web tapu sisteminden alıcı ve satıcının bilgileri girilerek tapu dairesine hiç gelmeden işlemleri aynı gün içerisinde hazırlanıyor, memurlar tarafından hazırlanan evraklar bittiğinde hem alıcıya hem de satıcıya mesaj giderek işlemler sonuçlandırılıyor. Bu sayede vatandaş tapu dairesine sadece bir kere gelip tapusunu alıyor. Tapu dairelerindeki yığılmalarla ilgili olarak da ‘bir an önce gidelim, orada bekleyelim’ düşüncesinden dolayı kimi zaman küçük aksaklıkların meydana geldiği belirtildi.

EV ALACAK VATANDAŞLARA TAVSİYELER

Ev alacak vatandaşların öncelikle alacakları evin belediyeden projesini incelemeleri gerekiyor. Daha sonra tapu dairelerine gelerek veya e-devlet üzerinden tapu kayıt bilgilerinin üzerinde herhangi bir şerh, ipotek vs. olup olmadığının kaydını çıkarttırarak görmeleri öneriliyor. Ayrıca vatandaşların parasını dışarıda aracıya ödememeleri, tapu dairesinde imza aşamasında ya banka kanalıyla bloke çek üzerinden ya da nakit olarak ödeme yapmaları, Tapu Takas Bank uygulamasını kullanmaları tavsiye ediliyor. Yetkililer tüm işlemlerin internet ortamında yapılabildiğine işaret ediyor.

KONUT KREDİSİNİN DETAYLARI

Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile finansman imkanı sunuluyor. Bu imkandan yararlanacaklara verilebilecek kredi miktarı sınırlandırılmış olup; üç büyük ilde (İstanbul, Ankara ve İzmir) krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin TL'ye kadar kredi kullanılacak. Kredi kullanımında yüzde 10'dan başlayan, düşük özkaynak/peşinat oranı uygulanacak. Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile finansman imkanı sunulacak. İkinci el konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, azami 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile finansman imkanı sunuluyor.