Nazilli’nin kırsal Dallıca Mahallesinde kaymakamlığın organizasyonunda İŞKUR, HEM, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ADÜ ve TUTAP’ın iş birliğiyle yürütülen ‘Yöresel Gıda Hazırlama Kursu’nu bitirerek sertifika almaya hak kazanan 11 girişimci kadına törenle sertifikaları dağıtıldı. Dallıca Muhtarı Mustafa Ali Uçar’ın ev sahipliğinde yapılan törene Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, İŞKUR Müdürü Yakup Ergenlik, HEM Müdürü Muhlis Sönmez, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Latif Akgün, Sümer Kampüs koordinatörü Doç Dr. Tuncay Ercan Sepetcioğlu, Nazilli Fen Lisesinde Proje Öğretmeni Cansel Akel, ADÜ Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu personeli, TUTAP Ege Bölge Koordinatörü Müzehher Günyol ve sertifika almaya hak kazanan 11 kursiyer katıldı.

GÜNYOL: “ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR EĞİTİM”

Törende ilk olarak konuşan ADÜ Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu personeli ve TUTAP Ege Bölge Koordinatörü Müzehher Günyol, yapılan bu eğitimin çok özel ve güzel bir eğitim olduğunu dile getirdi. Günyol, “Yerel alanda kırsal kalkınma adıyla TÜBİTAK 2204 adına bir proje hazırladık. Bu projenin çeşitli ayakları vardı. İlk olarak Nazilli’de bir kırsal mahallemizde festival yaptık. Bunun neticesinde üreten kadınlarımızın daha güzel ürünler çıkartabilmesi, her şeyi standart yapabilmeleri ve ürün yelpazelerini geliştirebilmeleri adına Kaymakamımızın desteğiyle ‘Yerel Alanda Kırsal Kalkınma’ projemizi yöresel gıda hazırlama adına halkımıza sunmak istedik. Öğretmenimiz Mesude Hanım HEM’de bu eğitim için gönüllü oldu. İlk defa İŞKUR Müdürlüğümüzün de desteğiyle köylü kadınlarımız Halk Eğitime gitmeden Sevgül Hanımın imalathanesini kullanarak ürünler hazırladılar. Bu eğitim çok özel ve güzel bir eğitim. Desteklerinden dolayı Halk Eğitim ve İŞKUR Müdürümüze teşekkür ederiz. Çünkü eğitimlerde kadınlarımıza para da ödendi. Amacımız kadınlarımızın üreterek yaptıklarını halkla paylaşıp bundan para kazanmalarını sağlamak. Bu projemizi burada bırakmayacağız. İnşallah olursa da İl KOSGEB Müdürümüzden destekle, GEKA desteklerimizle üreten kadınlarımızın topluma daha faydalı olabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Ben TUTAP, şahsım ve üniversitem adına bu projede yer almaktan onur duydum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

“AMACIMIZ DİĞER KADINLARA ÖRNEK OLUNMASI”

Nazilli’de özellikle dezavantajlı kadınlara yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren İŞKUR Müdürü Yakup Ergenlik, “Bu projeyi Kaymakamımız öncülüğünde yürütüyoruz. Bu kurs bize söylendiği zaman özellikle burada üretilen ürünlerin piyasada daha güzel satılabilmesi ve sunumunun yapılabilmesi noktasında kurs talebi geldiğinde hemen değerlendirdik. Özelikle piyasada satılan yerli ürünlerin satışı ve sunumu için. Şu anda kursu bitiren 11 arkadaşımız kurutmaların yanı sıra paketlenmesi konusunda KOSGEB’den destek vereceklerini ifade ettiler. Bizim buradaki amacımız diğer kadınlara örnek olunması, istediği zaman kadınların yer açabileceği ve yerel ürünlerle ilgili reklam ve faaliyetlerini sürdürdüğü zaman da piyasada net bir şekilde bulunabileceğini kanıtlamak. Sevgül hanım bu konuda kapısını bize açtı. Bu tür kadınlarımız iş yapmak isterse 160 bine kadar makine desteği veriyoruz” şeklinde konuştu.

“NAZİLLİ’DE KADIN GİRİŞİMCİ ÇOK”

İlçenin organik tarım ve doğal güzellikleriyle çok kıymetli bir yer olduğunu ifade eden Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, “Nazilli’de yaklaşık 1 yıldır hizmet vermekteyim. Nazilli namı değer insanlarının uzun yaşadığı bir şehir. Organik tarım ve doğal güzellikleriyle çok kıymetli bir yer. Başka bir özelliği de var, kadın girişimleri de çok olan bir ilçemiz. Ben ilk geldiğimde kadın Facebook gruplarıyla tanıştığımda şaşırmıştım. Bu kadar hanımefendinin girişimcilik ruhuyla doğal ürünleri internet üzerinden pazarlama çabası burada hangi yolun izlenmesi konusunda önemli bir ip ucuydu. Bir önemli konuda talebin tabandan geliyor olması. Bu gördüğünüz çalışma Kaymakamlık tarafından planlanmış bir çalışma değildir. Sadece Kaymakamlık tarafından organize edilmiştir. Bu kursta HEM, KOSGEB, İŞKUR ve üniversite vardır. Bir işi öğrenip para kazanmak vardır. Bir beceriye sahip olmanın yanında bir iş yeri sahibi olma amacı bu projeyi kıymetli kılmaktadır. Bugün Dallıca Mahallesindeyiz. Muhtarımızda çok çaba sarf etmiştir. Nazilli’de bu tür etkinlikleri arttıracağız. Bu konularda hızla mesafe almak istiyoruz. Pandemi süreci uzaktan satışın önemini ortaya çıkarmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek ve Nazilli HEM Müdürü Muhlis Sönmez ise kursta emeği geçen herkese teşekkür etti.