Tüm yurtta olduğu gibi Aydın’ın Nazilli ilçesinde de yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında 21 Mart'ta kapatılan berberler ve kuaförler, 11 Mayıs itibarıyla iş yerlerini yeniden hizmete açmıştı. Bu durum uzun süre sonra makas tutan berber esnafını sevindirirken, aradan geçen süreçte yeni dönem nedeniyle kısıtlı şartlarda çalışan berberler ve kuaförler destek beklediklerini açıkladı. Belli kriterlere göre hizmet veren ancak birçok eksiklikle açılmaları nedeniyle büyük zarar yaşadıklarını söyleyen Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Olcay Akyıldız; "İş yerlerimizde yaşanan kısıtlamalarla birlikte büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. İlk başlarda açık olmakta yeterli diyorduk ama süreç içerisinde herhangi bir iyileştirme, güncelleme yaşanmadı. Berberlerde sakal tıraşının yasak olması, kuaförler ve güzellik salonlarında da makyajın yasak olması nedeniyle esnafımız büyük bir sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntılarımızı üst kuruluşlara ve federasyonumuza hepsine yazılı raporlar sunarak hem meslektaşlarımızın sıkıntılarını hem de sektörde yaşanan sıkıntıları çözüm önerileriyle birlikte ilettik. Umut ediyorum ki bu sıkıntılarımız bir an önce kalkar, berberler de en azından tek kullanımlık usturalarla, sakal sabunu yerine de jellerle sakal tıraşının serbest bırakılması, kendi makyaj malzemesini getirmesi şartıyla da kuaför ve güzellik salonlarında makyaj yapılmasına ve cilt bakımına izin verilmesi bu sektörün ayakta kalması sağlanabilir. 1 ila 1,5 ay içerisinde saç tıraşı için gelen müşterilerle bu işletmelerin dönmesinin imkanı yok. En azından sakal tıraşı ile 3-4 günde bir gelen müşterilerimizi kaçırmamış oluruz. Zaten esnafımız koronavirüs ile mücadele kapsamında gerek dezenfektan gerekse maske ve eldiven kullanımında büyük dikkat harcıyor. Bu sorunların aşılarak esnafın biran önce rahat bir nefes alması sağlanmalıdır, çünkü esnafımız şuan çok zor durumda. Bu sanatkar esnafımızın zorluk çekmemesi için sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sağlık Bakanımız sayın Fahrettin Koca ve İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu'dan destek bekliyoruz. Tek isteğimiz sakal tıraşının tek kullanımlık malzemelerle tıraş imkanı, makyaj ve cilt bakımının steril ortamda yapabilmelerine olanak sağlanmasıdır” dedi.

“GÖNÜL RAHATLIĞIYLA BERBER VE KUAFÖR SALONLARINA GİDEBİLİRSİNİZ”


Nazilli'de hizmet veren berber, kuaför ve güzellik salonlarının sahibi ve çalışanlarında herhangi bir Covid-19 hastalığına yakalanma durumunun söz konusu olmadığını vurgulayan Olcay Akyıldız; şöyle dedi: "İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Covid-19 testlerimizin tamamı negatif çıktı. Bu ilçemizde hizmet veren meslektaşlarımız için çok önemli bir sonuç. Bu Nazilli halkına berber, kuaför ve güzellik salonlarına gönül rahatlığıyla gidebilmelerini belirten bir durum. Şuan bakıldığında birçok meslek grubuna göre oda üyelerimiz en hijyenik çalışan sektörde hizmet veriyor. Gerek dezenfektan, gerekse tek kullanımlık ürünler, gerek tüm ekipmanlarımızın her tıraş sonrası dezenfekte edilmesiyle, gerekse de korunma yöntemleriyle çok hassas bir görevi yerine getiriyoruz."

“3 AY MUHASEBE ÜCRETİ ALMIYORUZ”


Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle zor günler geçiren üyelerini rahatlatmak için yönetim kuruluyla birlikte karar aldıklarını belirten Akyıldız; şunları kaydetti: "Oda üyelerimiz bu süreçte zorluk çektiği için yönetim kurulu olarak karar aldık. Esnaflarımıza bir nebze de olsa katkıda bulunmak için Mart-Nisan ve Mayıs ayına ait 3 aylık basit usul muhasebe ücretini oda olarak almama kararı aldık. Bu salgın sürecinde elimizden geldiğince esnaflarımızın yanında olmaya çalıştık. Büyükşehir Belediyesiyle görüşerek gıda yardımı ve dezenfekte çalışmaları yaptırarak esnafımızın yanında bulunduk. İnşallah esnafımız bu zorlu süreci biran önce atlatır. Biz üst kuruluşlarımızdan esnafımızın sesine kulak vermeye davet ediyorum. Eminim ki onlarda çeşitli çalışmalar yapıyor ancak esnafımız gerçekten zor durumda. Birlik ve beraberlik içerisinde inşallah daha iyi yerlere geleceğiz."

“SANATKARLARA SAHİP ÇIKILMALI”


Pandemi sürecinde herhangi bir iş yeri kapatan olmadığı gibi açan da olmadığını hatırlatan Olcay Akyıldız; "Salgın sürecinde yaşanan çekinmeler yeni yeni aşılıyor. Esnafımız şuan rahat bir durumda değil. Biz bu süreçte en azından iki asgari ücretin esnaflara verilmesini istedik ama olmadı. Kredi destekleri de önemli ancak esnafımıza borç değil, karşılıksız bir destek daha faydalı olacaktır. Bizim amacımız bu sanat ölmesin. Sanatkarlar ölürse Türkiye'nin en acı kaybı olur. Sanatkarlar kolay yetişmiyor. Herkesin bizim gibi sanatkarlara sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.