Deprem uzmanlarının 7 ve üzerinde bir şiddette deprem beklediği Aydın’da, veliler tedirgin, eğitimciler düşünceli. Konu hakkında veli ve eğitimciler Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı, “Olası bir deprem riskine karşı okullarımız ne kadar güvenlidir?” projesinin sonuçlarını pandemiyle birlikte değerlendiriyor. Veli ve öğretmenler, deprem uzmanlarının bölgenin üretebileceği depremin şiddetinin 7 ve üzerine çıkabileceği yönündeki açıklamalarına karşı 160 okulun hangileri olduğunun ve dayanıklılık derecesinin açıklanmasını bekliyor.

BAŞKA OKULLARA YÖNLENDİRİLECEK, İKİLİ EĞİTİM YAPILACAK


Aydın Valiliği’ne iletilen rapora göre Efeler ilçesinde 5, Bozdoğan'da 3, Nazilli'de 2, Didim, Karacasu, Köşk, Kuşadası ve İncirliova'da ise 1'er okul için yıkım kararı alındı. Bu okullarda eğitim gören öğrenciler ile eğitimcilerin hangi okullara taşınacağı da açıklandı. Uzmanların okullarda yaptığı incelemede Aydın'da bulunan 760 devlet okulundan 160'ının depreme dayanıklı olmadığı belirlendi. Bu okulların 15'i için yıkım kararı alınırken, okul yetersizliği ve mevcut öğrenci çokluğu nedeniyle öğrenciler ikili eğitim yapılmak üzere başka okullara yönlendirildi.

OKULLARDAKİ ÖĞRENCİ ÇOKLUĞU OLUMSUZLUK GETİRECEK


Eğitim-İş Aydın Temsilcisi Remzi Çomakçı, “Yıkılması ya da güçlendirmesi kararı işin teknik boyutudur. Gereken bir an önce yapılmalıdır. Bizleri ve öğrenci velilerini rahatsız eden en önemli konu, yıkımına ya da güçlendirilmesine karar verilen bu okullardaki öğrenci ve öğretmenlerin nereye taşınacağıdır” endişesini dile getirdi. Çomakçı ayrıca, Aydın'da yıkımına karar verilen bir okuldan örnek verip konunun pandemi dönemindeki önemine dikkat çekerek, kayıtlı 891 öğrencisinin olduğu okulun, taşınacağı okulun mevcut sayısının da 915 olduğunu belirterek, yaşanacak olumsuzlukların göz önüne alınmasını istedi. Çomakçı, "En büyük olumsuzluğu, bu okullarda eğitim gören öğrenci ve öğretmenler yaşayacaklar. Üniversitede ya da lisede eğitim gören öğrencilerimiz bir şekilde sosyal mesafe kuralına uymayı davranışa dönüştürebilirler. Çünkü bilinç seviyeleri yüksektir. Fakat okul öncesi 5-6 yaşındaki çocuklar ile ilkokula devam eden oyun çağındaki çocuklar bu mesafeyi nasıl sağlayacaklar? Dersliklerdeki öğrenci sayısının da 40 ve üzeri olduğunu düşündüğümüzde sosyal mesafe nasıl sağlanacak?” dedi. Çomakçı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Valiliğin veli ve eğitimcilerin kaygılarını giderecek önlemleri almasını beklediklerini ifade etti.

VELİLER ENDİŞELİ


Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde okullar için açıkladığı Covid-19 önlemlerini hatırlatan öğrenci velisi Süleyman İlter, “Mevcut öğrencileriyle Covid-19 kriterlerine göre eğitim verilemeyecek okulların mevcudu iki katına çıkarılacak. İkili eğitime geçilse bile sabah mevcut okul, öğlen sonu misafir okulun öğrencileri tam kapasite, bir sırada 3'er, 4'er kişi oturarak eğitim görecek. Çocuklarımız için endişeleniyoruz. Koşullar değişmezse çocuklarımı okula göndermeyi düşünmüyorum” diye konuştu.

UZMAN GÖRÜŞÜ ENDİŞELERİ ARTIRIYOR


Aydın'ı etkileyecek olan, Denizli'den Yunanistan'ın Sisam Adası’na kadar uzanan bölgenin üretebileceği depremin 7-7.2 şiddetine kadar çıkabileceğini hatırlatan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Burada göçüntülü bir deprem olacak. Bu bölgenin üretebileceği deprem 7-7.2 ye kadar çıkabilir. Çürük olan okullarda öğrencilere bahçede kurulacak dersliklerde eğitim verilirken, binalar zaman geçirilmeden güçlendirilmeli” dedi. Ercan, güçlendirme çalışmalarının başlamamasını da, “İvedilikle güçlendirme yapılmayacaksa, neden test yapmışlar?” sözleriyle değerlendirirken, güçlendirmelerin başlamasının velilerin ve öğretmenlerin kaygılarını azaltacağını söyledi.