Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında ‘Genç Çiftçi Projesi’ çerçevesinde hazırladığı "tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi projesi" ile 30 bin lira hibe desteği almaya hak kazanan genç çiftçi Uğur Yılmaz, yetiştirdiği adaçayını pazarlayabilmek için Dijital Tarım Pazar’na (DİTAP) üye oldu. Nazilli ilçesine bağlı Hasköy Mahallesinde 4 bin metrekare dikili alanda yılda üç defa kesim yaparak yaklaşık 10 bin bağ ada çayı elde eden Yılmaz, “Anadolu Adaçayı yeniştirme düşüncem vardı. Bununla ilgili yatırımı düşünürken Tarım Bakanlığı’nın Genç Çiftçi projesinden haberdar oldum. 2018 yılında başvurdum ve destek almaya hak kazandım. Bana külfet olan yatırım maliyetlerimi bu şekilde karşıladım. Cebimden tek bir para harcamadan bu yatırımı gerçekleştirdim. 2 yıl önce ilk fideleri diktik ve şuan 4 dönüm araziye 12 bin adet fide diktim. Fidelerin hepsini proje kapsamında destekle aldım. Bir ayağımız hep toprakta olduğu için üretimde bir sıkıntı yaşamadım. Fakat satış konusunda sıkıntılarım oldu” dedi.

PAZARLAMA SORUNU AŞILDI


Ürünü pazarlamada yaşadığı sıkıntıyı DİTAP ile aştığını anlatan Yılmaz, “Adaçayı pazarıyla ilgili çok fazla tecrübem yoktu. İlk ürünü aldıktan sonda dijital ortamda ürünlerimi pazarlamaya başladım. Yaprak ve bağ şeklinde iki şekilde ürünlerimi pazarlıyordum. Arazimi daha fazla büyütmek ve üretim kapasitemi arttırmak istiyordum ancak en büyük engel ürünlerimi nereye pazarlayacağım konusuydu. Bu konuda bakanlığın DİTAP projesinden haberdar oldum. E-devlet üzerinden üye oldum. Ürünlerimin fotoğrafların basit bir şekilde yükledim. Böyle platforma ihtiyaç vardı. Çünkü daha önce Genç çiftçi Projesi desteği kazanıp ürünlerini üretip ancak pazarlama konusunda sıkıntı yaşadıkları için projelerini sonlandırmak isteyen insanlar vardı. Onlar için tam yerinde oldu” diye konuştu.

DOĞRUDAN SATIŞ


Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilisi Yakup Ertaş, ise dijital tarım platformunun sadece doğrudan satış için bir platform olmadığını, alıcıların her türlü tarım ürünü ihtiyacını karşılamak için bu platformdan talep oluşturabileceğini söyledi. Üreticilerin de bu taleplere teklif vererek ürünlerini satabileceğini, bu şekilde fiyat istikrarı sağlanabileceğini ifade eden Ertaş, doğrudan satış ile tedarik zincirinin aksamadan yürütülebileceğini ve yakın gelecekte finansal kolaylıklarının da sağlanacağı belirtilerek çiftçileri bu imkandan faydalanmaya davet etti.