Alınan kararlara göre, Efeler’de kurban kesimi yapılacak yerler ve uyulması gereken kurallar belirlendi. Kurallara uymayan kişi ve kişiler cezalandırılacak.

KURBAN KESİMİ YAPILACAK YERLER


Efeler’de kurban kesimi alanı ve kesilecek kurban sayısı şu şekilde belirlendi: “Efeler Belediyesi Çeştepe Hayvan Pazarı 2 bin adet, Köprülü Mahallesi Cihanoğlu Cami 75 adet, Zeybek Mahallesi TOKİ Konutları 75 adet, Mimar Sinan Mahallesi Emir Sultan Cami yanı 75 adet, Ilıcabaşı Mahallesi Ayter Alanı 755 adet” Ayrıca Vakıf, dernek veya özel işletmelere ait kesim yerlerinde gerekli koşulları sağlamak amacıyla müracaat etmeleri halinde komisyonca denetlenerek kesim için uygun olanlara, Kurban Kesim Belgesi verilecek. Kurban satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi zorunlu olduğu bildirildi. Kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybı ve karmaşanın önlenmesi, Covid-19 bulaşma riskinin en aza indirilmesi için kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacak. Randevular, 20 Temmuz’dan itibaren 0256 212 55 04 – 0256 212 55 05 irtibat telefon numaralarından alınabilecek.

KURALLARA UYMAYAN CEZALANDIRILCAK


Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince 351,00 TL idari para cezası uygulanacak. Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, toplu kesimler için 88.499,00 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 2.199,00 TL idari para cezası verilecek. Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacak. Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyen kurallarına uyularak ve usulüne uygun bir zamanda yapılacaktır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanacak, bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.902,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.
9- Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven; aç, susuz, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren kişilere 947,00 TL idari para cezası verilecektir.

ÜCRET AÇIKLAMASI


Öte yandan ücretlerle ilgili yapılan açıklamada ise “Kurban hizmetleri komisyonu kararı gereğince; kesim mahallerinden yararlanma ücretsizdir. Bu mahallerden yararlanacak vatandaşlardan hiçbir şekilde ücret talep edilmeyecektir” denildi.