Adem ve Alev çiftinin 8 Nisan 2020’de yapılacak düğünleri koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemler gerekçesiyle uzun bir süre ertelendi. 1 Temmuz’dan sonra düğünlerin belirli şartlar altında serbest bırakılmasıyla çift 4 Temmuz’da düğünlerini gerçekleştirmek üzere hazırlıklarını yaptı. Gerekli izinlerin alınmasının ardından 4 Temmuz 2020’de Ataeymir Mahallesi cemiyet alanında saat 17.00 sıralarında düğün başladı. Pide ve keşkek ikramının yapıldığı düğünde gelin ve damat saat 21.00 gibi piste çıktı. Sık sık jandarmanın kontrol gerçekleştirdiği düğünde herhangi bir eksikliğe rastlanılmaması üzerine herhangi bir tutanak tutulmadı.

DÜĞÜNDEN BİR GÜN SONRA GELEN ŞOK

Olaylar ise bir gün sonra gelişti. 5 Temmuz günü Jandarma ekipleri düğün sahibini karakola çağırıp facebookta paylaşıldığı iddia edilen videoyu izletti. 7 Temmuz gecesi de Kaymakam Ahmet Soley’in imzaladığı İdari Yaptırım kararı Süleyman Ünal’a tebliğ edildi. Burada düğün sahibine Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 282. Maddesi uyarınca 3 bin 150 lira ceza kesildiği görüldü. Öte yandan Karacasu Kaymakamlığından gönderilen ve düğün sahibine cezanın tebliği edildiği bu idari yaptırım kararında düğünün 4 Temmuz’da akşam saatlerinde yapılmasına rağmen kabahatin işlendiği tarih olarak 5 Temmuz saat 14.52 yazması dikkat çekti.

VİDEODAN CEZA KESİLMİŞ

Damadın babası Süleyman Ünal, bu bildirimlerle neye uğradığını şaşırdı. Düğün sahibi olarak kendisine 3 bin 150 lira, düğün müzisyenine 3 bin 150 lira ve pistte oynadıkları öğrenilen M.U (58), G.U (22), G.A (26) ve bir kişiye daha 900'er lira ceza kesildi. Cezaların ise düğün sırasında facebook üzerinden yapılan bir canlı yayına bakılarak kesildiği öğrenildi. Facebook canlı yayınını kimin yaptığını düğün sahipleri öğrenemezken Süleyman Ünal, “Biz tüm şartları sağladık. Ben bizzat maske ve sosyal mesafe uyarısı yaptım. Jandarma geldi kaç sefer, hiçbir eksik bulamadı. Ama facebookta yapılan canlı yayın videosunu izleyerek ceza kesmişler. Belki bir vatandaş fotomontaj yaptı Ben cezaları kabul etmiyorum, itiraz edeceğim” dedi.

"BİZ YANDIK BAŞKALARI YANMASIN"

Karacasu Hükümet Konağında bir dairede görevli tecrübeli M.U’nun da ceza kesilen isimlerden olduğu öğrenildi. M.U’nun kronik rahatsızlığı bulunduğu bu sebeple hem 10.00’dan sonra sokağa çıktığı hem sosyal mesafe kuralını ihlal ettiği hem de düğünlerde oynama yasağına uymadığı bu sebeple cezanın miktarının Kaymakam tarafından belirleneceği öğrenildi. Süleyman Ünal, “Biz yandık başkaları yanmasın. 17.00 ile 24.00 arası düğünümüz vardı. Pide ve keşkek ikramı yaptım. 17.00 gibi orkestra çalmaya başladı. 21.00 sıralarında gelin damat sahneye çıktı. Uzun süre gelin-damat oynadı. Zeybek ve harmandalı oynadılar. Güvenlik güçleri herhangi bir eksik bulmadı. Bana bir gün sonra ceza kesildi. Birisi videoyu göstermiş Kaymakama. Bir gün sonra ceza kesildi. Canlı yayın yapmış biri. Kim yaptı bilmiyorum. Ben cezayı kabul etmeyeceğim. 6-7 kere jandarma geldi. Bir eksik görmediler. Teşekkür ederiz dediler. Maskenizi takın, mesafenizi koruyun diye sık sık anons yaptırdım. Uyarı yapılsa daha iyi olurdu. Uyarı yapmadan bir gün sonra ceza kesmek nedir? Ben iptal olmasını istiyorum. Bizim köyümüz kurallara sonuna kadar riayet ediyor” dedi.

DÜĞÜN SIRASINDA TEŞEKKÜR ETTİLER

Yaşananlar hakkında bilgi veren Süleyman Ünal, “4 Temmuz’da düğünümüz vardı. 17.00 ile 24.00 arası düğün yapmak için gerekli izinleri aldık. Çok güzel gitti, hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Kolluk kuvvetleri 7-8 kere geldi. Her şey usulüne uygun olduğu için, tebrik ettiler. Ben bir ara davetlilerin hediyelerini eve bırakmaya gittim. Fotomontaj mıdır nedir bilmiyorum. Bir video paylaşılmış. Bunun üzerine ceza kesildi. Büyüklerimizden cezanın affedilmesini istiyorum. Videoda oyun oynayanlar var ama belki montaj. Düğün gecesi kimse gelip bize bir şey demedi. Tüm kurallara uyduk hatta teşekkür ettiler. Bir gün sonra ayın 5’inde saat 14.50’de gelip bana bunu bildirdiler” dedi.

“MUTLU GÜNÜMÜZDE ÜZÜLDÜK”

Kendisine jandarma tarafından videonun izlettirildiğini ifade eden Ünal, “Tanıyıp tanımadığımı sordular. Tanısam ne olacak tanımasam ne olacak? Benim dışımda gelişen bir olay. Videoya bakılarak ceza kesildi. Bana 3 bin 150 lira ceza kestiler. Bildiğim kadarıyla müzisyene de aynı tutarda ceza kesmişler. Videoda görülenlerden biri montaj olduğunu söyleyip imza atmadı. Mutlu günümüzde üzüldük. Her şey düzgün gidiyordu, hiçbir sıkıntı yoktu. Herkes tedirgin olduğu için katılım da azdı. Her gelenin ateşini ölçtük. 3 kutu maske dağıttık. Kolonya, dezenfekte her şeyi uyguladık. Kurallara uyduğumuz için kolluk kuvvetleri de hiçbir şey demedi. Artık videoya montaj mı yapıldı, bilmediğimiz bir düşmanımız var da o mu yaptı, bilmiyorum. Sık sık anons yaptık. Cezanın af olmasını istiyorum. Borçla düğün yaptık, bu ceza bizi çok üzdü” dedi.

KAYMAKAM SOLEY: "MEMUR İHLAL ÜSTÜNE İHLAL YAPTI"

Muhtarlar toplantısında düğünde kesilen cezalar hakkında konuşan Kaymakam Ahmet Soley, “Kararlıyız. Düğünlerde kesinlikle maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilecek. İhlallerde affetmeyeceğiz. Sahnede oynadığını gördüğümüz kişilere kişi başı bin lira ceza keseceğiz. O kişiler oynarken müzik çalana 3 bin 195 lira. Müsaade eden düğün sahibine de 3 bin 195 lira. Eğer düğün bir işletmedeyse işletme sahibine 3 bin 195 lira ceza kesilecek. Bunda taviz vermiyorum kesinlikle” dedi.

“HER DÜĞÜNDE VİDEO ÇEKİLECEK”

Sözlerini sürdüren Soley, “Düğünde ihalelerden birini yapan kişi devlet memuru. Kendisi ve ailesi yasakları ihlal ediyor. Kronik hasta gece 10.00’dan sonra çıkamaz, sokağa çıkma yasağını ihlal, alt sınırdan mı üst sınırdan mı bakacağız. Bunu yapan da bir de benim memurum. 4 aydır da kronik rahatsızlığı olduğu için izindeymiş. Müdüre talimat verdim, gerekeni yapması için. 3 bin 150 liraya kadar çıkar. Maske takmamaktan, sosyal mesafeyi korumamak ve düğünde oynamaktan 4 ayrı ceza. Ailesi ile sahnede. Bir de birileri matahmış gibi düğün alanda canlı yayın yapıyorlar, ben bunu canlı yayında seyrediyorum. Bu kadar gülünç bir olay. Facebookta canlı yayın yapıyorlar. Canlı yayından görüyorum ben bunu. Düğün konusunda hassasiyet istiyorum. Ayrıca şu bilgiyi de vereyim. Eğer bir düğün pandeminin çıkmasına yol açar, yayılırsa düğün sahibi savcılığa veriliyor. Kanun bunu söylüyor. Bunun cezası 2 aydan başlıyor 2 yıla kadar gidiyor. İnşallah olmaz böyle bir şey. Ben en çok düğünlerden korkuyorum. Her düğün videoya alınacak. Baştan sona çekilecek ve o videolar bize verilecek” dedi.