45 yıl önce 'kurutma' yöntemiyle tarlalarında ürettikleri patlıcanın pazarını genişleten Nazillili Gandak ailesinin, 'patlıcan kurusu', ‘patlıcan musakkası’, 'dolmalık kuru biberi', 'bamyası', ‘fasulyesi’ ve 'kurutulmuş domatesi' Türkiye’nin ağzını tatlandırdı. Covid-19 salgını döneminde güvenle tüketilebilecek ürünler arasına giren kurutulmuş gıdalar, sektöre olan ilgiyi büyük oranda artırdı. Tarlalarında ürettikleri patlıcanı taze olarak pazarlamakta sıkıntı çekince kurutma yöntemiyle önce Nazilli, Aydın, Denizli ve çevre ilçelerin pazarlarında satan Gandakoğulları Kuru Gıda, şimdi ise artan talep ile Türkiye’nin 81 iline satıyor. 52 yıllık serüven içerisinde 600 ailenin geçimini sağladığı bir sektör olan ve Nazilli’nin en büyük gelir kaynaklarından olan kurutulmuş patlıcan, Türkiye’de sadece Nazilli’nin Yıldıztepe Mahallesi ve Gaziantep’te kurutulabiliyor. Nazilli’nin merkez mahallelerinden olan Yıldıztepe Mahallesinde 52 yıl önce başlayan ve gelenek haline gelen patlıcan kurutması bugün kazanca dönüşerek ekmek kapısı oldu.

600 AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI

Yarım asır önce ürettikleri patlıcanın fazlasını tüketemedikleri için hayvan yemi yapan Yıldıztepe Mahallesi sakinleri keşfettikleri oymacılık ve kurutma yöntemiyle patlıcanı en iyi şekilde değerlendirerek dünyadaki en iyi kuruyan dolmalık patlıcanla markalaştı. Yıldıztepe Mahallesindeki Gandak ailesinin fırsata dönüştürdüğü patlıcan oymacılığı şimdilerde üçüncü neslin elinde 200-250 aile ile birlikte yüzlerce patlıcan üreticisi oturduğu yerden para kazanıyor. Nazilli’de bulunan birkaç üretici ile birlikte Nazilli’de 500-600 kişiye kazanç sağlatan ve yaz boyunca her evde sürdürülen patlıcan oymacılığı ve kurutma işlemi mahallenin özel iklimi nedeniyle sadece Yıldıztepe Mahallesindeki bir buçuk kilometre genişliğinde ve 5 kilometre uzunluğundaki koridorda yapılabiliyor. 34 yıl önce Abdullah Gandak tarafından işletmeye dönüşen ve şimdilerde 3. kuşak torun Atilla İnç tarafından yönetilen Gandakoğulları Kuru Gıda aile işletmesi ile patlıcan oyma ve yakaladıkları çok özel kurutma yöntemi sayesinde 250 aileye de ekmek kapısı oldu.

PATLICAN KURUTMACILIĞI 3 KUŞAKTIR DEVAM EDİYOR

Aydınlı üreticilerin gıda konusunda hassas olduğunu söyleyen Atilla İnç, Nazilli’nin Yıldıztepe Mahallesindeki hava koridorunun tüm sorunları bertaraf ettiğini söyledi. Hava koridorunun bulunduğu alandaki rüzgar ile birlikte ürünlerin hem kurumada hem de nem yönünden zarar görmesinin önlenmesinin avantajını yaşadıklarını ifade eden İnç; “Bu ürünleri başka yerde kurutmaya çalışsan bu kalitede kurumuyor. Nazilli’de yaklaşık 5 kilometrelik bir hava koridoru var. Onun için burada yaşıyor, burada oyuyor ve burada kurutuyoruz. Buralarda gerekli üretim alanlarımız var. Nazilli Yıldıztepe Mahallesinde yaklaşık 500-600 hane bu işten yararlanırken, firma olarak da yaklaşık 250-300 haneye biz iş imkânı sağlamaktayız. Bu nedenle bu bölgeden vazgeçemiyoruz” dedi.

“GÜVENİLİR BİR ŞEKİLDE TÜKETEBİLİRSİNİZ”

Patentli markalarıyla birlikte üçüncü kuşak olarak sektörde öncü olmayı başardıklarını dile getiren İnç; “Koronavirüs belasının ülkemizdeki etkileri ortada olmasına rağmen sektörümüze olan ilgi memnun edici seviyede diyebiliriz. Bu mahalledeki özel hava koridoru sayesinde kurutulan gıdalarımız sıcak ve rüzgar hava sayesinde Covid-19'dan arınıyor. Bu nedenle de özellikle pandemi döneminde en rahat ve en güvenilir şekilde tüketilecek gıdalardan olan ürünlerimiz büyük rağbet görüyor” ifadelerini kullandı.