Geçtiğimiz yıllarda SES Gazetesinin birkaç kere gündeme taşıdığı ve geçen hafta da “116 yıldır İhtiyar Balıkçıyı bekliyoruz” başlığı ile yayımlanan haber hakkında konuşan Fikret Yıldız, “Gereken her şeyi yapacağız” dedi. İhtiyar Balıkçının ait olduğu topraklara dönmesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, bunun tanıtım için de son derece önemli olduğunu kaydetti.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN DESTEĞİ İLE BAŞARACAĞIZ”


Konuyla ilgili sözlerini sürdüren Yıldız, “Getireceğiz. Son yıllarda malumunuz pek çok eser ülkemize geri getirildi. Ait olduğu topraklara kavuştular. Afrodisias’ın bir değeri olan İhtiyar Balıkçı Heykelinin gövdesinin ülkemize geri getirilmesi büyük bir kazanç olacaktır. TUTAP olarak Avrupa’daki gücümüzü de kullanarak bu eseri en kısa zamanda Türkiye’ye getireceğiz. Bu konuda iddialıyız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da destekleriyle bunu başaracağız” dedi.

NE OLMUŞTU?


1904 yılında Afrodisias’ta bulunan Hadrian Hamamı'nda kazı yapan Paul Gaudin tarafından bulunarak yurt dışına satılan ve baş ile kol kısmı Afrodisias’ta muhafaza edilen İhtiyar Balıkçı Heykeli'nin gövde kısmı 1991 yılında başlatılan Afrodisias’a yeniden kazandırma çalışmalarına rağmen bir türlü geri getirilemedi. 1904’te gövde kısmı bulunarak yurt dışına kaçılan ve şu an Almanya’nın Berlin şehri Pergamon Müzesi'nde sergilenen İhtiyar Balıkçı Heykeli’nin baş kısmı 1989’da Kenan Erim tarafından yapılan çalışmalarda Güney Agora Havuzu'nda bulundu. Baş ve kol kısmı Afrodisias’ta saklanan heykelin gövde kısmı Berlin’de bulunuyor. Heykelin gövde kısmını geri getirmek için 1991’de başlatılan çalışmalar sonuçlanabilmiş değil.