AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla, Sanayi Odaları Yönetim Kurulu Başkanları ve Meslek Konseyi Başkanları ile video konferans aracılığıyla bir araya geldi. Toplantıda, Türk sanayisinin ve sanayicilerin sorunları ele alındı. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bakan Varank’ın sanayiye verdiği öneme dikkat çekerek, “Milli teknoloji hamlesiyle ülkemizi bir üst lige çıkartma vizyonu, bu kritik dönemde bizlerin çalışma şevkini artırıyor. Geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor” dedi. Türkiye’nin prestij projesi haline gelen Türkiye’nin Otomobili Girişimi’nde de Bakan Varank ile birlikte çalıştıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Ülkemiz pek çok sıkıntıyla karşılaşmasına rağmen, bu projenin temel atma noktasına gelmesinde, Sayın Bakanımızın sağladığı destek çok önemli ve değerliydi” ifadelerini kullandı.

SANAYİCİLERE KREDİ İMKANI SUNULMALI

AYSO Başkanı Şahin ise; “Organize sanayi bölgelerinde yatırım yapacak sanayicilerimize, sabit yatırımlar için ( bina inşaatı vb.) uzun vadeli ve uygun koşullarda kredi imkânı sunulması ve sektörüne göre, farklı mimari tipler de geliştirilen fabrika binası projelerinin de TOKİ tarafından yapılması; sanayicilerin yeni yatırım yaparken işletme finansmanını, hammadde ve işçilik maliyetlerinde kullanmasına olanak tanıyacaktır. Böylece, sanayicimiz işletmeyi faaliyete geçirmeden borç yükünün ağırlığını hissetmeden üretimini, istihdamını ve kârını kısa sürede arttırarak üretim tedarik zincirinde güçlü bir yapıya kavuşabilecektir’’ dedi.

İŞGÜCÜ KAYBI YAŞANIYOR

Şahin; “Bilindiği üzere firmalarımızda çalışan kronik rahatsızlığı olan personellerimiz Covid-19 salgınından etkilenmemeleri için bu dönemi çalışmadan geçirmektedirler. Sayıları oldukça fazla olan bu personelimiz bu salgın dönemi içerisinde Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanarak ayda yaklaşık bin 100 TL almaktadırlar. Sanayi kuruluşlarında çalışan bu personeller deneyimleri itibariyle de firmalar için önemli bir iş gücüdür. Bu durumda; ilgili personel kısa çalışma ödeneğiyle geçinemiyor, işletmede de önemli bir işgücü kaybı oluşmaktadır. Ayrıca personel çalışmak istemektedir. Sonuç olarak; ilgili personel aile hekiminden veya hastaneden kendi çalışma isteğini dile getirerek bir rapor alsa, raporda da kendi sorumlu olduğu tedbirlere uyacağının taahhüdünü verse, iş yerinde de gerekli önlemler alındığı takdirde bu çalışanların işbaşı yapması önem arz etmektedir’’ dedi.