TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Temsil Kurulu, iç turizm pazarını hareketlendirmek amacıyla ülke genelindeki 13 bölge başkanlığına bağlı 250 bölge acente temsilcisini Kuşadası’nda buluşturdu. Programın ikinci gününde Kuşadası Belediyesi ve TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Temsil Kurulu tarafından düzenlenen gala yemeği bölgede bulunan birçok sektör temsilcisini bir araya getirdi. Yemeğe Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Aydın CHP Milletvekili Hüseyin Yıldız, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir, TÜRSAB Kuşadası BTK Başkanı Eda Yurtcan, TÜRSAB yönetim kurulu üyeleri ve acenteler katıldı.

"ÜLKE TURİZMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ"

Gala yemeğinde açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Kuşadası BTK Başkanı Eda Yurtcan, “Seyahat acenteleri de bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizm sektörünün önemli bileşenlerinden biridir. Bizler ülke turizmini kalkındırmak için var gücümüzle çalışan insanlarız. Bizler Covid-19'dan en çabuk etkilenen ve önünü bir türlü göremeyen sektörüz. Bölgemiz Aydın ilimiz ve turizmden beslenen Kuşadası ve Didim ilçelerimiz ve tüm ilçelerimiz bu zor dönemi korunarak ve baştan sona tüm tedbirleri uygulayarak geçirdik. Hala da bu tedbirleri uygulamaya devam ediyoruz. İstedik ki kuralları uygulayan otellerimiz, araçlarımız, restoranlarımızı görmenizi istedik. Sizlerin bizlere göndereceğiniz misafirler bizim baş tacımızdır. Bugün siz sevgili meslektaşlarımla kentimiz Kuşadası’nda bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Pandemi süreci hepimiz için çok zor geçti. Koronavirüs tehlikesini tamamen atlattıktan sonra daha güzel organizasyonlarda yeniden bir araya gelmeyi diliyorum” dedi.

"TÜRKİYE BU YIL TURİZMDE BUGÜNE KADAR SIFIR ÇEKTİ"

TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir de konuşmasında, "Türkiye’de 2020 yılında 25, 30 milyon ziyaretçi beklerken maalesef sıfır çektik. Turizmciler olarak ümitli bir şekilde bütün varımız ve yoğumuzla çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah bu koronavirüs de dünya genelinde bertaraf edilerek tekrar eski günlerimize döneriz. Türk turizmi Dünya turizmdeki 6. sıradaki yerini daha da üst basamaklara çıkararak üçüncü ve ikinci sıralara çıkartabiliriz. Türkiye’de turizm geliri olarak şu an 15. sırada olan gelirimizi de 9. sıraya inşallah çıkartacağız" ifadelerini kullandı.

"ORTAK AKILLA KUŞADASI TURİZMİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Türkiye’nin 13 bölge başkanlığından gelen 250 turizm acente temsilcisini ilçede ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu buluşmayı bizler çok önemsiyoruz. Ayrıca görevine yeni başlayan Aydın Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un aramızda olması da bizler için çok değerli. Koronavirüs salgını tüm dünyada turizm sektörüne ciddi zararlar verdi. İlçemiz Kuşadası da salgından olumsuz yönde etkilendi. Biz yerel yönetim olarak süreci en iyi şekilde yönettiğimizi düşünüyoruz. Pandemi sürecinde tedbirleri asla elden bırakmadık. Normalleşme sürecinde de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bölge turizmini güçlendirmek için iş birliği yapmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu da Aydın turizmini geliştirmek için ciddi yatırımlar yapıyor. Ortak akıl ve güç birliğiyle turizm alanında çok güzel işler yapacağımıza inanıyorum" diye konuştu. Günel, Kuşadası'nın turizmin amiral gemisi unvanını taşımasına rağmen bu süreçte pandemiden en az etkilenen bölgelerden bir tanesi olduğunu, yaşanan süreçte seyahat özgürlüğünün tamamen ortadan kalktığını, turizm kentlerinin tamamının bu noktada çok büyük zarar gördüğünü söyledi. Günel, şöyle dedi: "Pandemi sürecinin vurduğu turizm sektörü görünüyor ki çok kolay toparlanamayacak. Pandemi sürecini kaymakamlığımız başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla aldığımız tedbirler kapsamında en iyi geçiren kentlerden birisiyiz. Vaka sayısı oldukça az hatta bir dönem vakayı sıfırladığımız bir süreç yaşadık. Tabi turizm kenti olmamızdan kaynaklı bol misafirimizin adaya gelmiş olmasından dolayı bir miktar vaka sayısında artışı gözükse de, diğer kentlerle kıyasladığımızda Kuşadası pandemi sürecini oldukça iyi geçirmiş kentlerden biri."

"AYDIN KÜLTÜREL BAKIMDAN OLDUKÇA ZENGİN"

Kuşadası’na ilk ziyaretini gerçekleştiren Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Aydın’ın Türkiye’nin turizm potansiyeli anlamında zenginliklere ve birikimlere sahip bir ili olduğunu söyledi. Aksoy, “Aydın ili geçtiğimiz yıl pandemi süreci öncesinde 3 milyonun üzerinde turisti ağırladı. Bunun yaklaşık olarak 1 milyon 160 bini yabancı turist. Özellikle kruvaziyer turizminde Türkiye’nin en önemli merkezi Kuşadası, Aydın ili kültürel bakımdan oldukça zengin. 9 müzesi, 23 ören yeri ve bin 745 tescilli önemli kültür varlığıyla önemli potansiyelleri barındırıyor. Türkiye’nin jeotermal anlamında yüzde 80’ine sahip bir kent. Jeotermali turizminde de kullanma noktasında hazırlıkları ve çalışmaları olan bir kent. Birçok yönüyle faklı turizm alanlarının burada gelişebileceği bir ortama sahip. Bugün sizlerin de bir nebze olsa birkaç günlük program içerisinde Aydın’ı ve Aydın'ın içinde bulunduğu destinasyonlarını görme ve tanıma fırsatınız oldu, umuyorum ki bölgelerinizde Aydın’la ilişkili düzenleyeceğiniz turlarda ilgi olacaktır" dedi.

"AVRUPA’DAN ÜLKEMİZE TURİSTLERİN GELİŞİ SAĞLANACAK"

Vali Aksoy, "Pandemi süresince dünyada birçok sıkıntı yaşandı. Ülkemizde de artık kontrollü yaşama geçilmesi sürecinde önemli ve farklı gelişmeleri yaşayıp görüyoruz, kurallar ortaya kondu. Turizm içinde güvenli turizm sertifikası istenmekte ve bu sertifikayı verebilecek kuruluşlar da belli. Turizm sektörü de bu konuda duyarlı ve hassas çalışma içerisinde. Her 50 odaya bir oda karantina odası olarak öngörülüyor, bu da önümüzdeki süreçte turizm sektöründe özellikle iç turizmin yanı sıra dış turizmin de yangınlaşması ve gelişmesi anlamında dışişleri bakanımız ve turizm bakanımız Almanya’da görüşmelerine devam ediyor. Özellikle Türkiye’ye en fazla turist gönderen Almanya, İngiltere ve Avrupa Birliğinin çeşitli ülkeleri. Umuyoruz ki bu anlamda alınacak kararlarla Avrupa'dan da turistlerin ilimize ve ülkemize gelmesi sağlanmış olur” diyerek, buluşmayı organize eden TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Temsil Kurulu ve Kuşadası Belediyesi’ne teşekkür etti, Aksoy, görevde olduğu sürece bölge turizmini geliştirmek için çalışacaklarını söyledi.