Efeler'e bağlı, yaklaşık 3 bin 500 nüfuslu Kardeşköy Mahallesi, bamyası ile ön plana çıkıyor. Bamyanın hem üretildiği, hem de işlendiği mahalle, kendisinin yanı sıra çevre mahallelerin bamyalarını da pazarlıyor. Mahalleden pazarcılar, gıda fabrikaları ve vatandaşlar bamya alıyor. Geçen yıla göre daha fazla bamya ekiminin yapıldığı mahallede, her yaştan vatandaşlar, fabrikalar için bamyaların saplarını kesiyor.

"15 LİRANIN ALTINDA BAMYA YOK"

Mahalle sakinlerinden Bayram Er, bamya sezonunun başında olduklarını belirterek, "Kardeşköy, bamya üssüdür. Mahallemiz ve çevresindeki mahallelerde, her zaman bamya ekimi yapılır. Bu yıl hasat sezonu, haziran ayının ilk haftasında başladı, ekim ayının sonuna kadar devam edecek. İlk ürün çıktığında bamyanın kilosu toptan 18-19 liraydı, pazarda da 30-40 liraydı. Şu anda bizden fabrika 5 lira 50 kuruştan, pazarcı da 8-9 liradan toptan bamya alıyor. Pazarda fiyatlar yine yukarıda. 15 liranın altında bamya yok. Üreticimiz, bamya fiyatlarından oldukça memnun. Umarım fiyatlar düşmez" dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 80’İ SAP KESİYOR

Fabrikaların kendilerinden sapsız olarak aldıkları bamyaları konserve veya dondurulmuş gıda haline getirip hem yurt içinde, hem de yurt dışında pazarladıklarını ifade eden Er, “Şimdilik mahallemizden 3 fabrika, bamya alıyor. İlerleyen günlerde bu sayı, 6’ya çıkacak. Fabrikaların bamyayı sapsız alması da, mahallemizin gelir kaynaklarından birisi oldu. Mahalle nüfusumuzun yüzde 80’i bamyaların saplarını kesiyor. Bir kilo bamyanın sap kesim ücreti, geçen yıl 60 kuruştu. Bu yıl, bu ücretin 65 kuruşa yükselmesini bekliyoruz. Kesim işinden vatandaşlarımız günde ortalama 60-70 lira para kazanıyor" diye konuştu.

5 BİN TON BAMYA

Geçen yıla göre bamya ekiminin arttığını kaydeden Er, “Bu yıl bamya ekimi yüzde 10 oranında arttı. Bamya üretiminin, 5 bin tonun altına düşmeyeceğini tahmin ediyoruz. Bu üretiminin hepsi, kendi mahallemize ait değil. Bunun içinde çevre mahallelerin bamyaları da olacak. Mahalle olarak, bamyadan bu yıl en az 35 milyon lira ciro elde edeceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.