Doğru gübrelemeyle üretim artacak

Tarım sektörü temsilcileri ile buluşan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aydın, üreticinin doğru gübreleme yaparak, bir dönüm alandan 50 ile 400 kilogram arasında daha fazla mısır elde edebileceğini söyledi.

Emrah Dinçer
Emrah Dinçer Tüm Haberleri
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Koçarlı'ya bağlı Çakmar Mahallesi'nde yer alan ADÜ Ziraat Fakültesi Çiftliği'nde İlçe Tarım ve Orman müdürleri, Ziraat Odası başkanları ve muhtarlarla bir araya gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aydın, kendilerine tarlada uygulamalı olarak 'daha yüksek mısır verimi için geleneksel üst gübrelemede farklı bir yönetimi' tanıttı.

"HEM EĞİTİYORUZ, HEM DE ÖĞRETİYORUZ"


İlk olarak konuşan Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, fakülte hakkında kısa bir bilgi verdi. Sloganlarının 'hem eğitiyoruz, hem de üretiyoruz' olduğunu dile getiren Gençsoylu, "Fakülte olarak 2 bin 400 dönüm arazimiz var. Burada hem hayvansal, hem de bitkisel üretim yapıyoruz. Üretim yaptığımız gibi öğrencilerimize de en iyi şekilde eğitim veriyoruz. Devlet kurumu olmamıza rağmen bir yıl gibi kısa bir sürede 2 milyon TL olarak aldığımız üretimimizi, 3 milyon liraya çıkararak, yaklaşık yüzde 51 oranında artış sağladık. Bu durum, bizim için gurur verici" ifadelerini kullandı.

"FAZLA SU İLE AZOT YIKANIP GİDİYOR"


Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aydın da, bitkilerin topraktan en fazla azot aldığını, toprakta var olan azotun iyi bir verim için yeterli olmadığını, bundan dolayı gübreleme yapıldığını söyledi.
Türkiye'de kullanılan gübrelerin ortalama yüzde 60-65'inin azot olduğuna işaret eden Aydın, "Mısır üretiminde azot yoğun olarak kullanılmasına rağmen mısırda en büyük besin elementi problemi nedir diye sorguladığımızda azot birinci sırada çıkıyor. Neredeyse bütün mısır tarlalarında, Söke’den Nazilli’ye kadar 75-100 mısır arazisinden yaprak örneği aldık, bu arazilerin tamamında azot noksanlığı çıktı. Bu durumun nedeni ise sulama sayısının fazlalığı. 4 sulamanın yapıldığı yerlerde, mısırda azot noksanlığı olmuyor. 5 ve üzeri sulamanın olduğu yerlerde azot yıkanıyor" şeklinde konuştu. Mısıra verilen suyun yüzde 25'ini bitkinin kullandığını ve yüzde 75'inin kök bölgesinden yer altına gittiğini belirten Aydın, fazla suyun giderken gübreyi yıkayıp götürdüğünü, bu durumun mısırda azotun eksik çıkmasına yol açtığını söyledi.

“GÜBRE ERİTİLMELİ”


Azotun yıkanmasını önlemek için mısırda damlama sulama sistemi veya yavaş salınımlı gübre kullanılabileceğini dile getiren Aydın, bunların biraz maliyetli yöntemler olduğunu ifade etti. Üretici için en ekonomik yöntemi de anlatan Prof. Dr. Mehmet Aydın, "Sulama sayısının 5 ve üzerinde olduğu yerlerde üçüncü ve dördüncü sulamada arka arkaya sulama suyunun içerisine eritilerek azotlu gübre karıştırılmalı. Bunun ideali de eğer vatandaş 5 dönüm yeri sulayacaksa, bunu 6 saatte yapmalı. Bunun ilk ve son 1,5 saatinde tarlaya sadece su verilmeli. Ortada kalan 3 saatte de gübreli suyu, sulama suyuna karıştırmalı. Bunu, üretici hata yapmadan uygularsa veya tarlasında başka bir sıkıntı yoksa bir dönüm alandan 50 ile 400 kilogram arasında daha fazla ürün elde edecek" dedi.

01 Tem 2020 - 14:20 Aydin/ Koçarli- Gündem

Muhabir Emrah Dinçer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Aydın Ses Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Aydın Ses Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Aydın Ses Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Aydın Ses Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Aydin Markaları

Aydın Ses Gazetesi, Aydin ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (256) 213 16 50
Reklam bilgi


Anket Sitemizi nasıl buldunuz?