Tüm Türkiye’de 2014 yılında tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda bulunan inşaat ve fabrika gibi işletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası zorunlu hale gelmiş, az tehlikeli işler kapsamında olan küçük esnaf ve bürolarda uygulama 3 kez ertelenmişti. Kanunun 3 kez ertelenen az tehlikeli kısmı 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girip işletmelerde de başlayarak iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu yürürlüğe giriyor.

“YÜKSEK CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK”

Yasanın 2014’de çıktıktan sonra küçük işletmeler için olan kısmının 3 kez ertelendiğini dile getiren Tuncay Türkan, "Daha önce tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda bulunan inşaat fabrika gibi işletmelerde zorunluluk 2014 yılı itibariyle başlamıştı. Şimdi kanunun uygulamaya giren diğer kısmı ise eczaneler, bürolar gibi az tehlikede bulunan işletmeler artık kendi iş yerlerinde bünyelerinde varsa iş güvenliği uzmanı yoksa eğer dışarıdan bizim gibi bakanlıktan yetki almış OSGB'lerden iş sağlığı ve güvenliği alma zorunluluğu başlayacaktır. Kanunun bu kısmında ciddi yaptırımlar yer alacak. Mesela bir iş güvenliği uzmanının yarın itibariyle yapılmaması durumunda cezası 14 bin 668 TL, bu sadece doktor görevlendirilmediğinde uygulanacak cezai işlem olacak. Bu cezaların bu kadar caydırıcı olmasının sebebi insan sağlığında devletin senede ortalama 2 bin civarında insan ölümünün önüne geçmesi için. Çünkü ölüm sonucunda bizim 7 bin 500 prim günümüz devletin hanesinden masraf olarak çıkıyor ve vatandaşa devlet ödüyor. Bir kişi iş kazası geçirip vefat ettiğinde devlet ölen kişinin ailesine maaş bağlıyor. Tabi devletin sırtında bunun yükü çok fazla olduğu için cezalar bu kadar büyük. Burada uzmanların çok büyük rolü var. Uzmanlar çalışılan yeri, kullanılan teçhizatı her şeyi gözetmek zorunda. Maalesef bu kurallara uymayanları, uymaları için bu derece yüksek cezai işlem uygulanacak. Bu sene erteleme olur mu olmaz mı bilmiyoruz. Şu anda Ege OSGB olarak kamu kurumlarına teklif hazırlıyoruz ve sözleşmelere başladık" dedi.

"CİDDİ BİR EĞİTİM SÜRECİ BAŞLATILIYOR”

İş kazalarının önüne geçmek için ciddi bir eğitim sürecine başlanacağını ifade eden Tuncay Türkan, "2016 yılından itibaren 5544 sayılı kanun gereğince tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu başlamıştır. Bakanlık bu belgelendirme yapacak firmaları yetkilendiriyor. Şartlarını belirtiyor, mesela inşaatta ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, betonarme demircisi gibi birçok mesleği belgelendiriyor. Kişiler bu işleri uzun zamanları yaptıkları için uygulama bazlı bir belgelendirme yapılıyor. Kamera ile kayıt altına alınan bir kalıpçı izleniyor eğer işini yapamazsa sınavdan kalıyorlar 3 defa sınava girme hakları oluyor. Aslında sektörde iş kazasının önüne geçilmek için ciddi bir eğitim süreci başlatılıyor" diye konuştu. Çalışmalar kapsamında gerek mail yoluyla gerekse sosyal medya üzerinden kurumlara ve küçük esnafa bilgilendirme yaptıklarını söyleyen Türkan, bir işletmede iş kazası yaşanmış ve iş güvenliği yapılmamışsa, 200 bin lira gibi ciddi rakamlarda cezai işlem uygulanacağı bilgisini verdi.