Dernek binasında düzenlenen basın toplantısı sosyal mesafe kuralları gözetilerek gerçekleştirildi. Toplantıya DİTUR Başkanı Mustafa Şentürk, Didim Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve İlçe Turizm Müdür Vekili Nuri Öner, TURSAB Kuşadası Yönetim Kurulu Üyesi Nazif Karakuş, dernek yöneticileri ile turizmciler katıldı.

“KRİZ OLASILIĞINA HAZIR OLMALIYIZ”

Didim’in özelinde ve dünya genelinde salgın dönemindeki turizmi değerlendiren Dernek Başkanı Şentürk; “Türkiye turizmi olarak birçok bölgesel kriz atlattık ve hepsinde de ağır yaralar almadan baş etmeyi bildik. Ancak, bu sefer tüm dünyayı kapsayan bir salgından bahsediyoruz ve dolayısıyla uzun sürecek bir kriz olasılığına hazır olmalıyız. Bu bizim otellerimizin ya da turizm sektörünün hazır olmamasından değil, uluslararası kararlar ve seyahat kısıtlamaları uygulamasından kaynaklı. Özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sıkı seyahat kısıtlaması turistlerde tedirginlik yaratıyor. Ancak bazı balkan ülkelerinden gelmeye başlayan insanlar var. Bizler kendimizi anlatırsak ve güvenli turizm sunduğumuzu gösterirsek seyahat serbestleşince kapasitelerimizin artacağını düşünüyoruz” dedi. Şentürk, salgın döneminde dernek olarak kimi zaman kısıtlı sayıda, kimi zaman da sosyal medyadan toplantılar düzenlediklerini ve bazı çalışmalar yaptıklarını belirtti.

DİDİM’İ TANITAN VİDEO HAZIRLANDI

Didim’i pandemi döneminde tanıtan bir video hazırladıklarını kaydeden Şentürk, “Toplantılarda alınan kararlardan birisi olarak Didim’in tanıtımına katkı koyacak bir videonun hazırlanması oldu. Bu video tamamen gönüllü çalışmayla ve harcama yapılmadan gerçekleşti. Üç ay boyunca karadan ve havadan yapılan çekimlerin montajı bitti ve 3.16 dakikalık bir video ortaya çıktı. Videodaki tema Didim’in doğal güzellikleri ve tarihi yerlerin tanıtımı ağırlıklı oldu. Tanıtım videosunu tüm sosyal medya ortamlarında paylaşarak yaymayı planlıyoruz” diye konuştu.

“DENETİMLER SIKLAŞACAK, DİKKATLİ OLALIM”

Didim İlçe Turizm Müdürlüğü görevini vekaleten yürüten Hamdi Öner ise, sosyal medya çalışmasının önemli olduğunu, pandeminin ilk günlerinde Aydın’daki bazı belediye başkanlarının “sokağa çıkma evde kal” projesi içinde yayınladıkları videoların Avrupa’da yanlış bir anlatımla sunulduğunu belirtti. Paylaşım ve duyurulara karşı dikkatli olunması çağrısı yaptı. Salgın döneminde otellerin ve işletmelerin denetimlerinin sıklaşacağını, bu konuda turizm işletmelerinin duyarlı ve dikkatli olmalarını istedi. Öner ayrıca Halk Eğitim Merkezi olarak turizm sektöründeki kurumların personellerinin hijyen eğitimlerini kurumların kendi tesislerinde ve eğer mümkünse açık alanlarda yapabileceklerini açıkladı.

“VİRÜSTEN ÖNCE BİZ ÖLECEĞİZ”

TÜRSAB Kuşadası Yönetim Kurulu Üyesi Nazif Karakuş da sektörün çok zor durumda olduğunu, bazı tesislerin 3 aydır mağdur olmasına rağmen taşıma hizmeti veren işletmelerin 8-9 ayı geçen süredir zor durumda bulunduğunu belirtti. Karakuş, “Böyle devam ederse virüsten önce biz öleceğiz” dedi.
Bazı otellerin genel müdürlerinin hazırlıklarını tamamlayıp açılış kararı almasına rağmen, büyük 2-3 kadar otelin kesin açmama kararı aldığı bilgisi verildi. Daha sonra DİTUR yöneticileri, basın mensuplarıyla hazırladıkları videoyu birlikte izledi.