Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 1 Lider 1 Şehir projesi ile her hafta farklı bir ilin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini tanıtıyor. Bu hafta 1 Lider 1 Şehir etiketiyle Aydın için kısa bir tanıtım videosu yayınlandı. Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından paylaşılan 2 dakika 20 saniyelik tanıtım videosunda, “1 Lider 1 Şehir ile şehirlerimizin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerine doğru yola çıkıyoruz. Bugün, Heredot'un ‘Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü’ diye tanımladığı, efeler diyarı Aydın'dayız. Videoya sığdıramadığımız güzelliklerini sizlerden bekliyor, yorumlarda buluşuyoruz” notu düşüldü.

17 ANTİK KENTE SAHİP

Tanıtım videosunda Aydın Gençlik Merkezi Gençlik Liderleri Mehmet Yıldırım ile Ayşe İlke Kara, Aydın’ın özelliklerinden şu şekilde bahsetti: “Merhaba arkadaşlar sizlere Aydın Gençlik Merkezi’nden sesleniyoruz. Dünyaca ünlü tarihçi Heredot’un ‘Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzüdür’ sözleriyle övdüğü, insanlık var olduğundan beri Menderes’in bereketiyle uyanan, Demokrasi Şehidimizin memleketi olan Efeler diyarı Aydın'ımızdan sizlere bahsedeceğiz. 17 antik kente sahip Aydın, bu kültürün en büyük Tralleis Antik Kenti ile şehirleşmeye ilk adımını atmıştır. Bugün Üç Gözler olarak da bilinen tarihi kentin kemerleri büyük bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlar niteliktedir. Afrodisias Antik Kenti ise ünlü fotoğraf sanatçımız Ara Güler’in çektiği fotoğraflarla dünyaya tanıttığı ünlü heykel müzemizdir. Bir diğer antik kentimiz ise dönemin antik kütüphanesi ile ünlü Nysa Antik Kenti’dir. Antik dönemden yakın döneme geçtiğimizde Efeler diyarımız Milli Mücadele'de önemli bir rol oynamış, ilk direnişi başlatmıştır. Önde gelen Efelerimiz Yörük Ali, Atçalı Kel Mehmet, Demircili Mehmet ve Çakırcalı Mehmet Efe bu süreçte ülkemizin düşman işgalinden kurtulmasında önemli mücadeleler vermiştir. Efelerimizin destansı öykülerini dinlemeye ve yaşatmaya halen devam ediyoruz.”

TURİZM VE TARIM KENTİ

Aydın’ın turizm ve tarımıyla ilgili bilgilerin verildiği videoda, “Ülkemizin ilk turizm merkezlerinden olan Kuşadası, günümüzde Yılancı Burnu ve Güvercin Ada olarak da bilinen eski zamanlarda liman olarak da kullanılan kalesi ile akıllarda kalmış olup turizm açısından önemli bir konuma sahiptir. Kuşadası’nın güneyinde yer alan Güzelçamlı Milli Parkı’nda doğanın güzelliği ve koruma altındaki hayvanları ile karşılaşabilir orman manzarası eşliğinde yürüyüşler yaparak denize girebilirsiniz. Diğer bir ilçemiz Didim mavi bayrağa sahip denizi ve kumsalıyla ünlü Altınkum adını alan merkezi bir semtiyle turizme canlılık kazandırıyor. Ayrıca Didim’de Apollon Tapınağı ülkemizin dünyaya sunduğu en önemli açık hava müzelerinden biridir. Mitolojiye göre Apollon şehrin sanatın müziğin tanrısıdır. Aydın'ımızın dört efesi olarak adlandırılan incir, zeytin, kestane ve pamuk ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Dünyanın en kaliteli incirinin Aydın’da yetiştiğini, zeytin ve kestanede üretim ve kalitede ilk sırada olduğunu, pamuk üretiminde ise Söke Ovası ile ilk 5’te yer aldığını söyleyebiliriz. Yöresel lezzetlerimiz olarak yuvarlama, paşa böreği, tahinli pide, zeytinyağlı yemeklerimiz yöresel lezzetlerimizin başında gelir. Hepinizi Aydın’a bekleriz” denildi.