Koronavirüs Bilim Kurulu'nun, dün saat 17.00’de video konferans yöntemiyle başlayan toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı sonrası koronavirüs salgınındaki son durumu değerlendirdi. Bakan Koca, "İkinci dalgayı mı yaşıyoruz?" sorusunun sorulması üzerine şu açıklamalarda bulundu:

"İKİNCİ DALGAYI YAŞAMADIĞIMIZI RAHATÇA SÖYLEYEBİLİRİZ"

"İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Şu an yaşadığımız birinci dalganın etkilerini görmüş oluyoruz. Dünyada halen birinci dalganın etkisi devam ediyor. Yer yer dalgalanmaların olduğunu görmüş oluyoruz.

"VAKA SAYIMIZA RAĞMEN, YOĞUN BAKIMA GİREN HASTA SAYIMIZDA DÜŞÜŞ VAR"

Bu dönemde bazı bölgelerimizde vaka sayılarının daha arttığını görüyoruz. Bir ay öncesine göre vaka sayılarımızın artışına rağmen yoğun bakıma giren hasta sayımız, entübe edilen ve vefat eden hasta sayımızın azaldığını görüyoruz. Eskiye göre virüsün etkisinin düştüğü anlamında değil, tedaviyle erken dönem yaklaşımla burada sonucu daha pozitif aldığımızı net söyleyebiliriz.

"BİRİNCİ DALGANIN DEVAMI OLAN ETKİLERİ YAŞIYORUZ"

Şu dönemde birinci dalganın devamını olan dalgalanmaları yaşadığımızı, yeni bir ikinci dalga şeklinde olmadığını vaka sayıların yer yer öngördüğümüzden daha fazla olduğunu görüyoruz, ama eskiye göre hastane yükümüzün daha az olduğunu, entübe eden hastamızın vefat etme oranlarının giderek düştüğünü görüyoruz. Her geçen gün vefat eden vatandaşımızın da yaş ortalamasının giderek yükseldiğini görüyoruz."

"RAMAZAN BAYRAMI'NDAKİ YASAĞIN OLMAYACAĞI KANAATİNDEYİM"

Ramazan Bayramı'nda getirilen sokağa çıkma yasağı, Kurban Bayramı'nda da olacak mı sorusuna Koca, "Kurban Bayramı'nda kısıtlamaya yönelik bir konu, Bilim Kurulu gündemine gelmedi. Bu konuda salgının seyri belirleyici olacak. Ramazan Bayramı'ndaki gibi olmayacağı kanaatindeyim." şeklinde cevap verdi.

YKS UYARISI

Fahrettin Koca, hafta sonu YKS'ye girecek öğrencilere ve velilerine yönelik şu ifadeleri kullandı: "Yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Ailelerin sınav merkezinin uzağında beklemelerini, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz. (YKS) Sınavın, ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından karar verilmesi doğru görünmektedir."