Tüm Türkiye'de olduğu gibi Koçarlı'da da esnafların büyük bir bölümü, çırak sıkıntısı yaşamaya başladı. 86 iş yerinin yer aldığı sanayi sitesinde, çırak bulmakta zorlanan esnaflar, çareyi ortaklığa yönelmekte buldu. Yaklaşık 10 esnaf, yanında çalışan usta elemanla veya kendisiyle aynı işi yapan başka bir esnafla ortaklık yaparak, hem yanlarında çırak çalıştırmaktan kurtuldu, hem de iş yeri giderlerini düşürdü.

"ÇALIŞMAKTA ZORLANIYORDUK"


Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Yaman, yaptığı açıklamada, özellikle sanatkarların yanlarında çalıştıracak çırak bulamadıklarını belirterek, "Esnaflar olarak çırak bulamadığımız için iş yerimizde çalışmakta zorlanıyorduk. Bu duruma çözüm olarak gerek kendi iş yerimizde usta seviyesine gelen elemanımızla, gerekse aynı işi yapan başka bir esnafımızla birleşmeyi, güç birliği yapmayı uygun bulduk. Bunu 8-10 civarında esnafımız yaparak, işlerini de büyüttü" dedi.

ORTAK GİDERLER PAYLAŞILIYOR


Yeni iş yeri açmanın kolay olmadığını dile getiren Yaman, "İçinde bulunduğumuz dönemde, yeni iş yeri açmak kolay değil. Çünkü iş yerinin kirasından eşyasına kadar bir sürü masrafı var. Ortaklık ile ise hem iş yeri sahibi, hem de yeni ortak giderleri paylaşıyor. Aynı zamanda müşterilerine daha hızlı cevap veriyor. Bu durumdan esnaflar da, müşteriler de memnun oluyor" ifadelerini kullandı.