Tonguç'un ölümünün yıl dönümü dolayısı ile yazılı açıklama yapan Başkan Çomakçı, "Altmış yıl önce bugün; 23 Haziran 1960’ta yitirdiğimiz İsmail Hakkı Tonguç, Köy Enstitüleri'nin kuramcısı, kurucusu ve yöneticisi, eğitim dünyasına adını ‘Tonguç Baba’ olarak yazdıran Cumhuriyet’in büyük devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç'u ölümünün 60. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz" dedi.

"TÜRK ULUSU ONLARA DAİMA MİNNETTARDIR"


Çomakçı, Cumhuriyet'in kurulması ile birlikte cehalete karşı açılan savaşın öncülerinden birisinin İsmail Hakkı Tonguç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Tonguç, Cumhuriyet devrimlerinin yerleşmesi için ulusal eğitimin gerçekleşmesi gerektiğini biliyordu. Bunun için de çağdaş, laik ve bilimsel eğitimin yaygınlaşmasını hedefliyordu. Cumhuriyet’in ilk Milli Eğitim Bakanı ile başlayan eğitim devrimi, Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç'un İlköğretim Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde doruğa çıkmıştır. 1940 yılında Hasan Ali Yücel ve İsmail Tonguç’un önderliğinde Köy Enstitüleri kurularak köy çocuklarının eğitimi sağlanmış, Atatürk ilkelerinin ve Cumhuriyet devrimlerinin aydınlığı bütün Anadolu’ya ulaştırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusu onlara daima minnettardır."

"DEVRALDIĞIMIZ GÖREVİ YERİNE GETİRME KARARLILIĞINDAYIZ"


Eğitim-İş olarak amaçlarının Köy Enstitüleri’nin felsefe, heyecan ve ruhunu okullarda yaşatmak, tüm yurtta Cumhuriyet’in, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak ve ülkenin geleceğine umut, ışık olabilmek olduğunu dile getiren Çomakçı, Mustafa Necati, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’tan devraldıkları görev ve sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığında olduklarını sözlerine ekledi.