Corona virüste kritik tarih belli oldu. Corona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, katıldığı canlı yayınında corona virüsle mücadeleye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Vaka sayısındaki artışa değinen Kara, özellikle bu aylarda yaşanabilecek artışa karşı da uyardı. İşte Ateş Kara'nın açıklamalarının öne çıkan başlıkları:

"DAHA BAŞARILI DURUMDAYIZ"

Corona ile mücadeleye başladığımız ilk dönemde bilgilerimiz kısıtlıydı. Tedaviler deniyorduk. Bugün farklı bir noktadayız. Tedavide daha başarılı durumdayız. O dönemde hastalarımız daha ağır durumda bize geliyordu. Bugün hastaneye gelen hastalarımızın klinik bulgularının daha hafif olduğunu görüyoruz. Bunlar bizim avantajlarımız.

SON DÖNEMDE RAKAMLAR NEDEN ARTTI?

Bugüne kadar çok fazla deneyim kazandık. Hem ilaçların uygulanması hem de uygulama zamanı konusunda ciddi kazanımlar elde ettik. Türkiye çok ciddi noktada rakamlarda düşüşü elde etmişti. Yeni rakamlarımıza baktığımızda da sanki biraz daha azalma var diyebiliyoruz. Önümüzdeki günlerde de biraz daha düşüş olması gerekiyor. Türkiye 700'lü rakamlara gelmişti. Normal yaşama da girmemiz gerekiyordu. Arada başka kurallarda aksamalar yaşamamız rakamlarda kısmi artışa neden olmuş olabilir.

KASIM-ARALIK AYLARINA DİKKAT

Virüsün gidişatıyla ilgili Haziran ve Temmuz aylarındaki seyri iyi gözlememiz gerekiyor. Hem güney yarım kürede hem de kuzey yarım kürede bunu iyi gözlemlememiz gerekiyor. Önümüzdeki Kasım ayında, Aralık ve Ocak ayında nasıl bir seyir izleyeceğini daha kesin bir şekilde ifade edebiliriz. Ama edindiğimiz izlenim, sanki Kasım ayında Aralık ayında bir miktar artış olabileceği yönünde. Ama bu artış hastalığın ağırlığındaki artışla mı olacak yoksa biraz daha mevsimsel özellikleriyle beraber solunum yolu enfeksiyonlarıyla mı gelecek, bunu söylemek biraz daha zor gibi geliyor.Ben biraz daha mevsimsel özellikleri çerçevesinde solunum yolu enfeksiyonları şeklinde geleceğini tahmin ediyorum. Bu biraz da benim öngörüm diyebiliriz.Türkiye'de son 24 saatte 1214 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 23 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 185 bin 245, can kaybı 4 bin 905 oldu. Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre bugün 41 bin 316 test yapıldı, 1214 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 23 hasta vefat etti, 1494 kişi iyileşti. Toplam test sayısı 2 milyon 863 bin 632, vaka sayısı 185 bin 245, vefat sayısı 4 bin 905 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 769, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 310, toplam iyileşen hasta sayısı ise 157 bin 516 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından son verilere ilişkin yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "İstanbul ve Ankara, son bir haftanın en düşük vaka sayısı başarısını gösterdi. Ülke genelinde yeni vaka sayısı azalmaya devam ediyor. İyileşen vaka sayımız dün olduğu gibi bugün de yeni vaka sayısının üstünde. Tedbir, karşılıklı olursa sonuç veriyor."

Maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 lira ceza kesilecek

İçişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında maske kullanımı zorunluluğuna ilişkin 81 il valiliğine talimat gönderdi. Salgının, halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına kişiler arası mesafe ve kişisel temizlik kurallarına uymanın yanı sıra maske kullanımının da son derece önemli olduğuna işaret edilen talimatta, il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulu kararları doğrultusunda valiliklerce il genelinde ya da belirli alanlarda maske takma zorunluluğunun getirildiği anımsatıldı. Kontrollü sosyal hayat döneminde vaka sayılarının artmaması için tedbirlerin eksiksiz uygulanmasını ve tüm illerde maske kullanımına yönelik denetimlerin artırılmasını isteyen Bakanlık, denetimlerde dikkat edilecek hususları da gözden geçirerek bazı kararlar aldı. Buna göre, pazartesiye kadar denetim ve kontrollerde maske kullanım kurallarına aykırı davranan vatandaşlar ve iş yerleri ikaz edilip bilgilendirilecek. Maske kullanım kurallarına aykırı hareket edenlere 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde uygulama birliği olacak şekilde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası uygulanacak.

"Kovid-19 önlemleri nedeniyle yıl sonunda pozitif bir ekonomik büyüme için çalışıyoruz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD Ticaret Odası, ABD-Türkiye İş Konseyi ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda değerlendirmelerde bulundu. Her iki ticaret odasının da Kovid-19'un olumsuz etkileri konusunda iş birliği yaptığını belirten Oktay, "Türkiye- ABD ekonomik iş birliği bu zor zamanlarda gelişmeye devam edecektir ve hatta bu krizden yeni fırsatlar çıkaracaktır." diye konuştu.